Kommunals utredare
Fakta, analyser och kommentarer
Fakta, analyser och kommentarer
Idag lanserade kommunal sin nya rapport Arbete på samma villkor som andra – dags att styra upp den personliga assistansen. Huvudbudskapet i rapporten är att vi vill se en ökad professionalisering av yrke och bransch. De personliga assistenterna behöver därför få samma villkor och omfattas av samma lagar och regler som andra anställda på arbetsmarknaden. Så är inte fallet idag då assistenter omfattas av en mängd olika undantag och därför till exempel har en väsentligt sämre anställningstrygghet.
Vid lanseringen i morse deltog, förutom jag själv, Ann-Marie Begler (Försäkringskassan), Maria Persdotter (RBU) och Lenita Granlund (Kommunal). Det blev ett mycket intressant samtal utifrån Kommunals förslag, både mellan deltagarna men även med den namnkunniga publiken: bland annat företrädare från samtliga arbetsgivarorganisationer och LSS-reformens fader Bengt Westerberg.
Rapportens förslag kan som sagt sammanfattas med behov av en ökad professionalisering. Mer konkret föreslås i rapporten:
Panellisterna instämde i mycket av Kommunals beskrivningar. Såväl Maria Persdotter som Ann-Marie Begler ansåg emellertid inte att yrket personlig assistent riktigt vara att jämföra med andra yrken. Utan att närmare precisera ansåg Maria Persdotter därför att det var irrelevant att prata om samma villkor som andra. Lenita Granlund förtydligade att personlig assistent givetvis är ett särskilt yrke (vilket yrke är inte speciellt?) men att det som Kommunal föreslår ju handlar om de arbetsrättsliga strukturerna på arbetsmarknaden. Dessa måste förändras så att villkoren och förutsättningarna blir samma som i andra yrken. Från ett fackligt perspektiv är detta självklara krav som uppenbarligen dock möter visst motstånd.
En annan invändning mot rapportförslagen kom från arbetsgivarhåll och handlade om förutsättningarna för att kunna ta på sig ett större arbetsgivaransvar. Arbetsgivarföreträdarna menade att 1,4 % -regeln i praktiken omöjliggör detta eftersom man saknar ekonomiska marginaler. Här delar Kommunal uppfattningen att denna regel i och för sig ska bort men vi anser att förutsättningarna också idag ser olika ut för olika utförare. Att hävda att företag med mer än 100 anställda, som har idag ca 80 % av assistansmarknaden, inte klarar av att ta ett fullt arbetsgivaransvar är ur facklig synvinkel ett orimligt förhållningssätt.
Sammantaget var det ett mycket givande seminarium. Diskussionerna lär fortsätta. Kommunal har dock med den nya rapporten tydligt satt ner foten kring hur vi vill se ett förändrat regelverk och en ny styrning av den personliga assistansen.