Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Dagens sanning – vi blir mer och mer olika med åldern

Jag börjar närma mig den åldern när ”snart” eller ”nästan” inga barn bor hemma. Och jag ska erkänna att jag har större fokus på mig själv. Plötsligt ska vuxna hitta på saker ihop och man tänker att vad lätt det här ska gå nu när inga barn är med som ska diktera villkoren. Plötsligt slår det mig att vi vuxna med åren har blivit väldigt bestämda. Det handlar om vad vi vill göra, var och när vi ska äta och sova och lite till. Det är ju rätt kul att man står upp för vad man vill, men kompromissvilligheten minskar faktiskt dramatiskt. Eller som min väninna sa ”fattar du hur ofta vi var tvungna att stanna för att kissa”.

Detta slog mig idag när jag var på seminariet ”Hur mäts kvalitet inom Nordens äldreomsorg? där någon sa ”barn är ganska lika – gamla är väldigt olika”. Och det går nog inte att komma ifrån att det funnits ett synsätt i äldreomsorgen att alla tycker om göra samma sak. Om äldreomsorgen ska utvecklas så är detta något som vi måste ha med oss. Vi har haft ett fokus allt för länge på att kunna välja utförare, och kallat det valfrihet, men alldeles för lite fokus på att kunna välja innehåll i äldreomsorgen. Jag blev därför oerhört stolt när man på seminariet hänvisade till slutsatserna i Kommunals rapporter och pekade på att ”verklig valfrihet” är att kunna välja innehåll i tex. hemtjänsten.

Jag vet inte om jag blev något klokare på vad kvalitet är, mer än att det finns en samsyn om att kvalitet uppstår i mötet mellan brukare och anställd. Och då är mitt medskick samma som professor Anita Nybergs, glöm inte att det är svårt att bygga kvalitet med många tillfälligt anställda och ofrivilliga deltider.