Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

20-tal äldreboenden i brand – ännu ingen misstänkt

Ett 20-tal planerade äldreboenden runtom i Sverige har brunnit de senaste månaderna. Ingen har gripits för dåden. Inatt brann ännu ett äldreboende, denna gång i Götene kommun.

Jag är lite skakig när jag ser hur det ser ut här. Jag har knappt ord för det som hänt, det är bedrövligt. Var ska det brinna härnäst?” säger en man som bor i närheten.

Branden är klassad som mordbrand. Polisen har ingen misstänkt för dådet.

”Vi kan inte bevaka alla, men vi följer det nationella direktivet om att ha en utökad tillsyn.”, meddelar polisens presstalesperson Tommy Lindh.

Socialstyrelsen har nu gått ut med att adresser till äldreboenden ska hållas hemliga på grund av risken för brandattentat.

”Det är naturligtvis oroande”, kommenterar inrikesminister Anders Ygeman.

Attentaten ses som en del av den växande fientligheten mot äldre, som förstärkts i och med den demografiska utvecklingen. En allt större del av befolkningen kommer bli över hundra år gamla.

Tror ni att det skulle se ut såhär om det verkligen var äldreboenden som stod i brand? Ovanstående text består av inklipp från de senaste månadernas rapportering om nedbrända asylboenden. De politiska fördömandena ekar tomt. Polisen har inga misstänkta. Bränderna betraktas närmast som en ofrånkomlig reaktion på flyktingsituationen. Folk skakar på huvudet, men utan att knyta näven i vädret.

Nej, hade det varit äldreboenden som brann hade det inte sett ut såhär. Ingen hade förklarat det med den ”demografiska utvecklingen” och att den överstiger välfärdens kapacitet. Ingen politiker hade använt ord som ”oroande” – de hade fördömt bränderna för allt vad de var värda och satt in alla tillgängliga resurser innan någon brinner inne.

Inget annat hade godkänts av den allmänna opinionen.

Men sanningen är den att oavsett om det är ett asylboende, ett äldreboende, en förskola eller ett sjukhus som brinner utgör det en lika stor attack på den svenska välfärdsstaten. På dig och mig. Det är demokratiskt fattade beslut som finansieras gemensamt. Människor som vi åtagit oss att ta om hand enligt svensk lag. Det är lika mycket ett attentat mot Sverige som mot de enskilda individer boendena är avsedda för.

För Kommunals del, handlar det också om våra medlemmars arbetsmiljö. Deras liv riskeras när rasister tänder eld på deras arbetsplatser. Lika lite som Kommunal gör skillnad på vikten av våra medlemmars säkerhet oavsett var de arbetar, lika lite borde ansvariga politiker göra skillnad på attentat som riktas mot en afghansk tonårspojke eller en svensk mormor.

Knyt näven i vädret!