Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Den dammsugande arbetaren?

Det finns hopp om fackföreningsrörelsen! Igår var jag på LOs ungdomsforum och träffade Kommunals delegation. Vi talade om facklig feminism och arbetet med Kommunals nya jämställdhetsprogram, som ska beslutas om på Kommunals kongress 2016.

loentre

Som ofta när jag talar om fackförbund och jämställdhet utgick jag från en bild från entrén till LOs hus vid Norra bantorget. Den som kommer till LO möts av en blond, vit, blåögd man med en muskulös bar överkropp. Bilden väcker frågor om vem som är facket och vem facket är till för. Är det så en LO-medlem ser ut? Vem kan spegla sig i den bilden? Kvinnor? Personer med utländsk bakgrund? Funktionsnedsatta?

När jag berättade för de unga kommunalarna att jag ändå brukar bli lite glad när jag ser den här bilden eftersom min mammas farfar var smed i Skultuna och aktiv i fackföreningsrörelsen, utbrast en av deltagarna: ”Jaha, han är smed. Jag trodde han höll i en handdammsugare.”

Jag tror aldrig jag har skrattat så gott när jag själv föreläst. Vad vi ser och kan se förändras. Det är det som gör att förändring är möjlig. Mitt tips för alla som går in i LO-borgen – kisa lite när du tittar upp åt vänster. Visst ser du en dammsugande man?