Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Megafon Timbro

Kommunal låter sig hunsas, skriver Johan Ingerö på Timbro. Först använder Johan Ingerö ett tonläge där han hänvisar till statistik och jobbar hårt på att framstå som opartiskheten själv. Så skriver vi på Kommunal ett svar och försöker förklara att världen inte är svart eller vit, inte ens privat och offentligt driven vård och omsorg.  Då tar det hus i helsicke och Timbros man drämmer till med att kommunal tar partipolitiska hänsyn och ”hunsas” – vilket ordval förresten – av de mansdominerade LO-förbunden.  Snacka om härskartekniker, för det är väl så det går till att kvinnor hunsas av män i samhället?

 Kommunals medlemmar jobbar hos både privata och offentliga arbetsgivare och vår uppgift är att se till att oavsett arbetsgivare så ska de anställda ha likvärdiga löner och villkor. Gärna bra sådana. Många av Kommunals medlemmar och företrädare ställde också sitt hopp till att löner och villkor skulle förbättras med fler arbetsgivare – och många är idag gruvligt besvikna för så blev det inte. Och det var precis vad många av Timbros och deras förtrogna lovade.

Ledsen att behöva säga att detta inte är en debatt som gör att Kommunals undersköterskor får en bättre vardag och det är inte heller en debatt som gör att alla de äldre som är beroende av vård och omsorg får en bättre vardag. Möjligtvis en debatt som visar att de ekonomiska intressena är starka i omsorgssektorn.