Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Pensionen – ett resultat av ett ojämställt arbetsliv

I takt med att allt fler blir pensionärer så ökar hela tiden intresset för hur mycket pengar vi får i pension och hur livet som pensionär ser ut. Som en kollega sa när vi höll på med Kommunals pensionsrapport, pensionen en kvinnofälla, ”jag vill också bli pensionär för alla par ser så lyckliga ut”. Och det är ju faktiskt så som bilden av pensionärer kablas ut, som lyckliga par som tar hand om barnbarn och förverkligar sina resedrömmar. Men riktigt så ser det ju inte ut för många, särskilt kvinnor som går i pension idag. Deras pension möjliggör inte att göra drömresan.

 Hälften av de kvinnor som går i pension idag har helt eller delvis garantipension. För Kommunals kvinnor är det sju av tio som har helt eller delvis garantipension. I åldersgruppen 65-69 år har en kvinna, f.d. Kommunalare, strax över 12 000 kronor per månad före skatt. Detta visar Kommunal i rapporten, Pensionen en kvinnofälla.

 ”Sluta jobba för några hundralappar” var rubriken i Kommunalarbetaren och budskapet blir att det inte lönar sig att jobba. Skillnaderna kan tyckas små, men för många med låga pensioner är några hundralappar varje månad mycket pengar. Sedan är det ju viktigt att komma ihåg att under de år man tar ut pension före 65 år, så ska man ju jämföra med vad lönen då hade varit. De åren handlar det inte om några hundralappar utan tusenlappar varje månad. För en undersköterska som jobbar heltid handlar det kanske om närmare 100 000 kr per år. Och det ska man gångra med antalet år man inte jobbar. 

Så frågan jag får blir: ”tycker du att man ska fortsätta att jobba även om man bara tjänar några hundralappar?” För mig är svaret självklart: ” ja, för det handlar inte om några hundralappar utan om många tusenlappar.” Då blir följdfrågan: ”men om man är utsliten och sjuk”. Ja då är mitt svar att det är ju inte pensionssystemet som ska ordna det och det kan ju inte vara meningen att Kommunals medlemmar ska betala med sin pension och utebliven lön.  I de fallen ska sjukskrivning på hel- eller deltid vara möjlig.

Men pensionerna är för låga enligt Kommunal och systemet är underfinansierat. En åtgärd är att höra avgiften till pensionssystemet. Men kanske allra viktigast är ett arbetsliv där inte kvinnors arbete värdediskrimineras – kvinnor i vård och omsorg ska helt enkelt ha högre lön, och dessutom färre visstidsanställningar och  heltid ska vara norm.