Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Bussförarnas jobb säkrade!

– Detta är en stor seger för Kommunals medlemmar som arbetar inom kollektivtrafiken. I upphandlingsunderlaget kommer det nu finnas krav på att tillträdande entreprenör ska överta personalen. Vi är otroligt glada över att vi har fått gehör i den här viktiga frågan, säger Mahlin Bergman, avdelningsordförande Kommunal Sydost.

Idag har Kalmars politiker lämnat besked om att 500 anställda i kollektivtrafiken kommer att få behålla sina jobb efter kommande trafikupphandling . Ett glädjande besked. Och en facklig seger!

Utgången var inte given. Som jag har beskrivit tidigare finns en osäkerhet om rättsläget vad gäller krav på personalövertagande och det kräver mod att som politiker peka med hela handen och ange den politiska riktningen. Detta mod har idag de styrande i Kalmar län visat, inte minst Anders Henriksson, Ulf Nilsson och Mattias Adolfsson. Tack för det!

För Kommunal som förbund tänker jag att frågan om personalövertagande är lite som Kalmars stora evenemang Iron Man Kalmar. Först springer vi 4 km, sen cyklar vi 18 mil och så avslutar vi med ett maratonlopp. Därefter ska alla busschaufförer i Sverige veta att de har jobben kvar även efter ett entreprenörsbyte.

 

//Oskar