Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Ett fack måste vara starkt – och kunnigt

Så var det dags igen, upphandling av kollektivtrafik, den här gången hela Kalmar län. Troligtvis är det årets största upphandling i Sverige, ett kontrakt värt ca 5 miljarder kronor på tio år.

500 förare är berörda och Kommunal driver självklart att det ska ställas som krav i upphandlingen att dessa får behålla sina jobb. I praktiken innebär kravet att ifall det sker ett entreprenörsbyte ska den nya leverantören åta sig att anställa all fast anställd personal med bibehållna villkor. Jag har skrivit om vårt krav tidigare (/utredare/2014/03/17/3666/), inte minst vad gällde vår fackliga seger i Dalarna i höstas(/utredare/2014/12/18/sa-kan-400-forare-fira-jul-med-lite-mindre-ont-magen/).

Att bedriva påverkan för att värna villkoren för anställda arbetare skulle man kunna tro vore enkelt i Kalmar: ett landsting där S, V och MP har 8 av 15 mandat i landstingsstyrelsen. Så enkelt är det emellertid inte. För upphandling är juridik. Och juridiken skrämmer politiken.

Utifrån är det svårt att förstå vem som bestämmer. Ardalan Shekarabi, tidigare doktorand i offentlig upphandling och nu civilminister i regeringen har varit tydlig om att Socialdemokraterna står bakom våra krav. Han sa det i valrörelsen (http://bambuser.com/v/4848154) och har sagt att regeringen kommer att lägga ett uppdrag till den nystartade upphandlingsmyndigheten att stödja landstingen i denna fråga (http://www.tv4.se/nyheterna/klipp/ekonominyheterna-2200-3178940). Han, som själv är en av landets mest kompetenta upphandlingsjurister och som dessutom har hela regeringskansliets rättsexpertis till sitt förfogande säger alltså att det är lagligt att ställa krav på personalövertagande.

Trots det är man lokalt orolig. Man ser framför sig scenarion med knöliga överklagandeprocesser där kostnaderna drar iväg. Vi vet ännu inte hur det slutar och när de anställda kommer få besked från Kalmars politiker: har de jobben kvar?

Upphandlingen i Kalmar, liksom den i Dalarna och hela frågan om personalövertagande visar vikten av att som fackförbund vara stark. Man måste ha resurser och kompetens att arbeta strategiskt och man behöver kunna juridiken lika bra som tjänstemännen på regeringskansli och i kommuner och landsting. Bara så kan man driva medlemmarnas intressen i dagens snåriga politiska verklighet.

Klicka här om du vill vara med  och ge bussförarna i Kalmar ditt stöd!