Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Vi ska leva som vi lär

När du går runt i matbutiken och funderar på vad du ska köpa hem, som till exempel kaffe, te, bananer, socker eller choklad. Har du då någonsin funderat på varifrån...

Fortsätt läsa

När du går runt i matbutiken och funderar på vad du ska köpa hem, som till exempel kaffe, te, bananer, socker eller choklad. Har du då någonsin funderat på varifrån produkten faktiskt kommer? Det gör jag, Kommunal och Fairtrade.

Föreningen Fairtrade Sverige är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i länder med utbredd fattigdom. En av medlemmarna i föreningen är fackförbundet Kommunal. Varje år arrangerar Fairtrade en fikautmaning som heter Fairtrade Challenge med målet att så många som möjligt ska fika med Fairtrade-märkta produkter under en och samma dag och att samtidigt informera om hur viktigt det är med Fairtrade. För andra året i rad vann Kommunal tävlingen i höstas! Vinsten var – förutom äran förstås – att en representant från Kommunal skulle få följa med Fairtrade Sverige på den årliga producentresan, i år med Kenya som destination.

Jag heter Amanda Jansson och arbetar på Kommunal Stockholms Län. Den 9 april fick jag ett brev där det stod att Kommunals förbundsstyrelse valt ut mig till ett förbundsuppdrag, mitt första. Jag var den som skulle få följa med Fairtrade på resan till Kenya! Samtidigt gick en dröm i uppfyllelse. Ända sen jag var liten har jag drömt att få arbeta med det som både Kommunal och Fairtrade står för – att skapa förutsättningar för människor att kunna leva i trygghet både på arbetet och i sitt privatliv.

Först trodde jag att jag att det skulle räcka med att ta rekommenderade vaccinationer, packa det man behöver och köpa ett par ökenkängor för att jag skulle känna mig redo och säker inför mitt uppdrag. Men nu när avresedagen är kommen och jag ska åka iväg med ett härligt gäng så har jag förstått att detta är ingenting det går att förbereda sig för. Men jag är otroligt tacksam och ödmjuk inför chansen jag fått.

Bild av resans deltagare

Det är vi som åker till Kenya med Fairtrade! Iris och Maja från Fairtrade, Kristin från Eguale, Erik från Munkfors, Anders som är instruktör för Fairtrade och jag (i nedre högra hörnet).

Jag hoppas att du vill följa mig på resan genom mina blogginlägg, jag kommer att gästblogga här hos Kommunals utredare. Följ mig också gärna på Instagram, mina bilder kommer du att kunna se i Kommunals flöde. (Så skynda dig att följa kontot facket_kommunal eller hashtaggen #kommunalkenya15!)

Min förhoppning är att det jag delar med mig av får dig att känna dig delaktig så att du, när du står där i butiken och väljer, minns att varan du precis tänkt ta även finns som Fairtrade-märkt produkt. Om du då gör det aktiva valet att förbättra odlarnas och de anställdas ekonomiska villkor – då gör vi det tillsammans, du, jag, Kommunal och Fairtrade.

Alla de där valen, de små, stora och mellanstora, gör skillnad. Det är den resan som är den allra viktigaste.