Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

SvD helt missat yrkesutbildade barnskötare

Svenska Dagbladet larmade i fredags om att andelen utbildade förskollärare på förskolorna i Stockholm minskar. De skriver att bara en av fyra av personalen på de kommunala förskolorna i Stockholm är förskollärare. Så långt har de rätt, men rubriken på artikeln är att andelen ”outbildade förskollärare” ökar. Tidningen har helt missat att det finns en annan stor utbildad yrkesgrupp i förskolan, de yrkesutbildade barnskötarna. Och att arbetslaget i förskolan ska bestå av en blandning av högskoleutbildade förskollärare och yrkesutbildade barnskötare.

tryggafamnar

I Kommunals nya rapport Trygga famnar är inte utbytbara. Ge yrkesutbildade barnskötare fasta jobb i förskolan finns statistik på kommunnivå som visar att andelen som saknar utbildning för att arbeta med barn i Stockholms förskolor är 13 procent. De andra som arbetar där, 46 procent, har en barnskötarutbildning, det vill säga en yrkesutbildning på gymnasienivå med inriktning på barns omsorg, utveckling och lärande.

I förhållande till SvD:s larm är detta goda nyheter, men även 13 procent som saknar utbildning är för mycket och trenden är att de outbildade blir allt fler. Dessutom ökar andelen visstidsanställda, ofta timanställda. Det är dåligt för våra medlemmar, som har svårt att försörja sig och göra ett bra jobb. Det är dessutom dåligt för barnen och verksamhetens kvalitet.

En nyckel för att skapa bra arbetslag på förskolorna är att anställa yrkesutbildade barnskötare på tillsvidareanställningar. Annelie Nordström beskriver, i Kommunals pressmeddelande, vilken personalpolitik som behövs:

En långsiktigt hållbar personalpolitik är att ha en kombination av förskollärartjänster och barnskötartjänster. Yrkesutbildade barnskötare som får möjlighet att utvecklas i yrket och skapa goda relationer är avgörande för en förskola som ska nå sina mål om att kombinera lärande och omsorg.