Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Kvinnors uppåtgående klassresor berättar om en allt mer utsatt arbetarklass

”Min mamma brukar stolt säga att hennes dotter jobbar på kontor och duschar innan hon går till jobbet, inte efter.” Det är en av de intervjuade klassresenärerna i Lena Sohls avhandling Att veta sin klass. Kvinnors uppåtgående klassresor som är dotter till den stolta mamman. Mitt i mammans stolthet syns berättelsen om arbetarklassens allt mer utsatta position. Lena Sohl visar att när kampen för ett bättre samhälle enbart handlar om enskilda duktiga individers möjlighet att göra en klassresa uppåt minskar behovet av att tala om ojämlikheten, om de ökande klyftorna i samhället. Kampen blir för social rörlighet, inte social jämlikhet.

I fredags fick Lena Sohl Rudolf Meidner-priset som delas ut för forskning i fackföreningsrörelsens historia. På det seminarium som LO anordnade i samband med prisutdelningen blev det tydligt varför den här avhandlingen, som vrider på krångliga frågor om klass, kön, ras, svenskhet och sexualitet, är så viktig för arbetarrörelsen. Prisutdelaren Anna Hedborg sa att hon går i god för att om hennes tidigare kollega Rudolf Meidner hade levat skulle han varit en hundraåring som förstod dagens feministiska debatt och dilemman.

Kollektiv klassresa nedåt mot sämre villkor

”Vi har haft en stor kollektiv klassresa nedåt mot sämre villkor, med ökad arbetslöshet, fler visstidsanställningar och ofrivilliga deltider”, sa Ingela Edlund, LOs andre vice ordförande. Marta Aguirre, från SEKO, berättade om en medlemsutbildning där många av de nya SEKO-medlemmarna inte vill identifiera sig som arbetarklass. ”Jag-ska-egentligen-inte-jobba-här”-mentaliteten finns i många arbetaryrken i dag och förstärks av att arbetsgivarna vill ha tillfälligt anställda. Samtidigt är LO kvar i bilden av den manlige industriarbetaren och har svårt att se den nya växande arbetarklassen med allt osäkrare villkor inom tjänster och service.

Panelen var enig om att arbetarrörelsen måste skapa en kollektiv resa uppåt mot bättre villkor för alla. Det handlar om att förklara hur individens arbetslöshet och dåliga villkor hänger ihop med politiska beslut och att dessa beslut kan förändras. Ingela Edlund talade om det akuta behovet av kunskapslyft, både det kunskapslyft som låg i regeringens budget som riksdagen precis röstat bort, och ett återupprättande av arbetarrörelsens eget bildningsprojekt. Organisering, ökad kunskap och skarpa analyser av vilka som är dagens arbetarklass behövs inom arbetarrörelsen. En arbetarrörelse som nöjer sig med att några individer kan göra klassresa uppåt kommer aldrig kunna vända en utveckling där majoriteten av arbetarna får det allt sämre.