Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Är din lön rättvis?

I går publicerade LO rapporten Makteliten – i en klass för sig, en studie av inkomstutvecklingen för makteliten perioden 1950 – 2012. År 1980 tjänade den ekonomiska eliten i näringslivet motsvarande cirka 10 industriarbetarlöner. År 2012 är skillnaden väldigt mycket större, VD:arna i näringslivet tjänar nu cirka 46 industriarbetarlöner per månad.

Upprörande? Visst, men gapet blir ännu större om vi gör motsvarande jämförelse mellan arbetaryrken i vård och omsorg och VD:arna.

pederdiagram

I dagsläget får en VD i näringslivet ut motsvarande 63 löner för ett visstidsanställt vårdbiträde – varje månad. I reda pengar handlar det om hela 14,7 miljoner kronor mer i inkomst, varje år. Jämförelsevis kommer vårdbiträdet att under låt säga ett 40-årigt yrkesliv tjäna in 9,5 miljoner kronor, medan VD:n tjänar in 597 miljoner på samma tid. En hissnande skillnad som inte på något vis kan förklaras på annat sätt än ett triumftåg för girigheten.