Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Alla hjärtans dag – handla med omtanke!

 

Gästbloggare, Magdalena Streijffert, Generalsekreterare Fairtrade i Sverige

 

Kommer du ge bort en ros till någon på alla hjärtans dag? Glöm inte bort att välja den med omsorg. Rapporterna om arbetssituationer för de som odlar våra rosor rimmar illa med den glädje som blommorna skänker oss och den omtanke de ska symbolisera.

Bara i Sverige köper vi runt fyra miljoner rosor i samband med alla hjärtans dag. En stor del av rosorna kommer från Kenya, Etiopien, Colombia och Ecuador. Arbetet ger viktiga arbetstillfällen för de många kvinnor som är anställda på blomsterplantagen, men arbetssituationen inom blomsterindustrin är ingen dans på rosor.

Många anställda på blomsterplantage tvingas arbeta extrema arbetstider i samband med toppar såsom alla hjärtans dag. Förgiftningssymptom på grund av kontakt med giftiga kemikalier är vanligt och ofta täcker inte lönen familjers grundläggande behov som mat, rent vatten, kläder eller skolgång för barnen. 20 procent av de anställda i snittblomsindustrin i Latinamerika uppger att de blivit utsatta för sexuella övergrepp enligt Fair Trade Centers rapport  Vissen blomster handel från 2011.

Fairtrade-märkta rosor på klar uppgång

Därför är det glädjande att se att försäljningen av Fairtrade-märkta blommor är på kraftig uppgång. Var femte ros är idag Fairtrade-märkt. Uppskattningsvis såldes 20 miljoner stjälkar Fairtrade-rosor förra året (jämfört med 16 miljoner 2012).

På ett Fairtrade-certifierat blomsterplantage får anställda en tryggare arbetsplats då hantering av farliga kemikalier förbjuds eller kontrolleras, de anställda får utbildning och tillräckliga skyddskläder och all form av diskriminering är förbjuden. Dessutom får de genom sin försäljning en Fairtrade-premie som kan investeras i brunnar, en skola eller hälsovård.

Final_Report_Fairtrade_Impact_Study Studien belyser också att Fairtrade har positiva effekter för lokalsamhället och landsbygdsutvecklingen även utanför plantagen i dessa regioner, vilket gör de Fairtrade-certifierade plantagen till en mycket attraktiv lokal arbetsgivare.

Alla hjärtans dag är en dag att visa uppskattning för nära och kära, men också ett tillfälle att visa omtanke om de människor på andra sidan jordklotet som odlar de rosorna vi ger bort. Så se till att ge en schysst ros till någon du tycker om på fredag!

PS Ta ett foto av din Fairtrade-märkta blomma och använd dig av #hejomtanke på Twitter och Instagram , så syns fotot i Fairtrades blogg. Du kan även skicka bilden till  hejomtanke@fairtrade.se.

fairträde