Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

En julhälsning om bättre arbetsvillkor för Kommunals kvinnor

 

Idag släpper Pensionsmyndigheten  siffror för pensionerna nästa år och på radion idag kunde vi höra ett inslag från Gotland om en kvinna som jobbat visstid i många år i kommunen och i slutet av sitt arbetsliv haft sjukersättning. Nyheterna visar på att pensionerna faktiskt är en fråga som vi måste diskutera gemensamt. Länge har vi tänkt att många kvinnor som haft låg pension var ju hemmafruar i många år och inte varit etablerade riktigt på arbetsmarkanden. Men så ser det ju inte riktigt ut för de kvinnor som går i pension idag och framöver. Hälften av kvinnorna som går i pension nu har inte höge pension än garantipension. Tänk att de är kvinnor som nu går i pension är födda 1948, den stora efterkrigsgenerationen, de var 20 år det mytomspunna året 1968. Det är dessa kvinnor som nu går i pension och inte får mer än sina äldre systrar i pension.

Men för dessa kvinnor är kanske inte det största problemet pensionssystemet utan det arbetsliv som de har bakom sig. Ett arbetsliv med deltidsanställning, inte bara när barnen var små, utan hela livet. Och många kvinnor har också gått ut och in på vikariat i kommunala verksamheter. Så en julhälsning till landets kommunpolitiker är att ge heltidsjobb och fasta jobb till de kommunanställda i paketen till jul. Det är en julklapp som skulle vara ända fram till pension.