Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Min skattevecka

 

Det var ett tag sedan jag satt i skolbänken och läste om det svenska skattesystemet och ekonomisk teori vad gäller skatter. Denna vecka har jag fått min beskärda dos av skatter. I början av veckan presenterade tankesmedjan Katalys sitt förslag  och senare tankesmedjan Global utamning  Och jag blev faktiskt glad av att läsa skatterapporter, för de visade att det är möjligt att klara en gemensamt finansierad vård och omsorg. Faktiskt genom att göra som vi gjort tidigare.

Det finns tre riktigt bra saker med bägge dessa rapporter.

Det första är att återigen diskutera skatter, det har hänt en hel del sedan århundradets skattereform som den kallades 1991.  Skatter har kommit och gått och det är rimligt att se över så att man får en likformighet och kanske föra in nya skatter eller återta skatter. Katalys lyfter miljöskatter vilket är något vi måste fundera över när miljön ställer oss inför nya utmaningar.

Det andra ”bra” är att rapporterna visar på att det borde vara möjligt att ta in mer i skatt i Sverige utan ett radikalt annat samhälle. Hade sysselsättningsandelen varit densamma 2012 som 2000 hade det varit 300 000 fler anställda i välfärdsen. Det har helt enkelt gått en gång så varför ska det inte gå en gång till?

Det tredje är att rapporten från Global utmaning visar att Sverige hare en suveränitet att bestämma över skatterna om vi har en offentligt finansierad verksamhet som fungerar väl så kan det också vara en konkurrensfördel. Bra dagis och skola kan också vara attraktivt när Sverige ska rekrytera arbetskraft.

För mig blir budskapet solklart till politikerna. Ni har både makten och möjligheten att bygga en välfärd där vi klarar omsorgen då fler blir äldre, att vi klarar att förbättra resultaten i skolan och vi klarar utmaningarna i sjukvården.  Låt inte de privata aktörerna på välfärdsområdet få vara de som har lösningarna när det gäller finansieringen i framtiden.

Ta bollen politiker. Det är möjligt att klara välfärden även framöver och det behövs inget radikalt annorlunda samhälle. I alla fall inte så mycket mer annorlunda än det var år 2000!