Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Äpplet måste bli större

Läs de här meningarna några gånger. ”Om avgifterna inte tillåts höjas får pensionsnivån bära hela risken om den kraftiga ökningen av arbetsvolymen inte blir verklighet. Då riskerar pensionsnivån att successivt bli allt lägre för majoriteten av dem som går i pension, inte bara för dem som har allra svårast att förlänga arbetslivet”. Detta är några rader från Kommunals yttrande på ålderspensionsutredningen.

Vad vill vi säga?

Vi vill säga att det är jäkligt svårt att få befolkningen att arbeta så mycket mer när de närmar sig pension. Det är redan idag rätt lönsamt. Men ändå är det få som gör det. Att ändra beteenden tar ruskigt lång tid. Det är rätt att ha ambitioner att vi ska jobba fler år eftersom vi lever längre. Även om det är så att det är allt för få av Kommunals medlemmar som kan jobba till 65 år för snittet för pension för en undersköterska är 61 år. Så även om vi inte vill höja pensionsåldern så är det undersköterskan den stora förloraren då den intjänade pensionen ska delas upp på fler år. Tänk dig den intjänade pensionen som ett äpple. Ett äpple som ska delas i 16 bitar idag men imorgon i 18 bitar för att vi lever längre. Det innebär att varje bit blir mindre, alltså att pensionen varje år blir lägre!

Slutsatsen är att äpplet måste bli större – vi måste sätta av mer pengar till pensionssystemet. Kommunal har inte satt ned foten för hur mycket som avgiften ska öka. I mitten av 1990-talet bestämde man att avgiftsnivån skulle vara 18,5 procent utifrån vad man tyckte så var en rimlig pensionsnivå.

Nu har pensionsnivån, pension i relation till lön, kraftigt minskat och för att kompensera för detta och för att minska risken att pensionen faller ytteliggare är det dags att höja pensionsavgiften tycker Kommunal.

Kommunal vill helt enkelt ha ett större äpple för det kommer att behöva delas i fler klyftor.