Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Rosorna i världsbyn

Gästblogg av Helena Markstedt generalsekreterare på Fairtrade.

”Världens länder liknar allt mer kvarter i en global by”, så skrev Stefan Edman i den viktiga utredningen ”Bilen, biffen, bostaden”. Utredningen handlar om hur våra livsmönster påverkar möjligheterna till en hållbar utveckling. En by är en geografisk plats där hushåll samlats främst för att kunna handla, byta saker med varandra och dra nytta av de olika kompetenserna. I dag är det inte längre bagaren i byn som bakar vårt bröd, skomakaren längre ner på gatan som skor oss eller bonden över fältet som odlar grönsakerna på vår tallrik. I den meningen är vi en global by. Vi är i vårt dagliga liv beroende av människor över hela världen för att klä oss, mätta våra magar och må gott. Men allt står inte rätt till i vår globala världsby.

I den lilla byn på landsbygden hade det varit självklart att vi inte köpt blommor för att ställa på bordet där hemma om vi visste att trädgårdsmästaren öste kemikalier över både blommor och anställda, knappt betalade ut löner, sparkade anställda som gick med i facket och dessutom då och då förgrep sig på sina kvinnligt anställda. Men i vår globala by är det precis det som förekommer. I rapporten ”Vissen Blomsterhandel” har Fair Trade Center följt upp utvecklingen i snittblomsindustrin de senaste åren. Det är en skrämmande läsning.

Rapporten granskar utvecklingen av arbetsvillkoren inom blomsterindustrin och visar att trots att vissa framsteg har gjorts så finns det fortfarande grava problem på rosplantage i Kenya, Ecuador och Colombia – de länder utanför EU som vi främst importerar rosor ifrån. 50-60 procent av snittblomsarbetarna i Latinamerika lider av förgiftningssymptom på grund av kontakt med giftiga kemikalier och 20 procent av de anställda i snittblomsindustrin i Latinamerika har tvingats till sex med överordnad eller medarbetare.

Men det finns alternativ. Sedan 2007 har Fairtrade-märkningen funnits på rosor i Sverige. Fairtrade-märkningen innebär bland annat att de anställda på rosodlingarna får en tryggare och säkrare arbetsplats då de farligaste kemikalierna är förbjudna, de anställda utbildas för att hantera de kemikalier som är tillåtna och skyddskläder är obligatoriskt. Enligt de internationella Fairtrade-kriterierna är all diskriminering förbjuden och en plan måste finnas för hur diskriminering motverkas på arbetsplatsen.

På alla hjärtans dag ges över fyra miljoner rosor bort till nära och kära. Genom att välja Fairtrade-märkta rosor kan vi visa omtanke också om de som arbetar på rosplantagen lite längre bort i världsbyn. Inför alla hjärtans dag i år går det att hitta Fairtrade-märkta rosor på alla Blomsterlandets butiker samt på många Coop och Willys-butiker runt om i Sverige. Men det är bara början. Utbudet av Fairtrade-märkta rosor på den svenska marknaden måste öka och bli en självklarhet för både butiker och konsumenter.

Helena Markstedt

Om Fairtrade-märkta blommor: http://www.fairtrade.se/cldoc/294.htm