Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Tips vid -16 C

Idag är det 16 minusgrader ute. Sådana mornar kan man fundera på vad som får en att överhuvudtaget gå ur sängen och ta sig till jobbet. Ett tips är att tänka på det här diagrammet. Då blir man i alla fall så förbannad att man inte somnar om.

Diagrammet visar lön i olika yrken och andelen kvinnor i yrket. Sambandet är tydligt – ju fler kvinnor i en bransch, ju sämre lön. Det här diagrammet visar förhållandet för arbetare men det ser minst lika illa ut bland tjänstemännen. Det är upprörande och ovärdigt ett land som Sverige att systematiskt diskriminera kvinnodominerade yrken. En av Kommunals viktigaste uppgifter är att ändra på detta.

Idag går fem kvinnodominerade fackförbund – Kommunal, Vision, Akademikerförbundet SSR, Legitimerade sjukgymnasters riksförbund LSF och Vårdförbundet – ihop i ett gemensamt initiativ för att uppmärksamma frågan samt lansera 7 förslag till åtgärder. Läs dagens DN Debatt och vår rapport ”Hög tid för jämställda löner” för adrenalinpåslag av högsta kvalitet.