Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Effektivare med fasta jobb

Idag skriver Kommunals chefekonom en krönika i Aktuellt i Politiken:

Ibland arbetar jag flera gånger i veckan, ibland jobbar jag inte alls, jag vet aldrig hur mycket jag kommer att jobba”. Det berättar en visstidsanställd i en ny rapport från Kommunal.

Idag är otrygga arbetsvillkor långt ifrån något som bara drabbar unga. Hälften av alla visstidsanställda i Sverige är över 25 år. Tyvärr är det inte heller någon snabb väg till ett fast jobb. Bland Kommunals medlemmar är hälften av de visstidsanställda fortfarande visstidsanställda efter tre år.

Att den som saknar en fast anställning drabbas av en rad nackdelar är knappast någon nyhet. Det kan handla om att ständigt behöva stå standby vid mobilen av rädsla för att missa ett sms ifrån chefen. Men det kan också handla om lägre lön, sämre möjligheter att jobba heltid eller svårigheter att planera sitt liv. Vissa väntar till exempel med att skaffa barn.

Men behöver inte företag och organisationer en viss grad av flexibilitet?

Självklart finns det behov av extra personal, till exempel när någon är föräldraledig eller vid arbetstoppar. Men erfarenheter visar också att det kan vara kostsamt att ha många visstidsanställda.

När Nynäshamns kommun gav sina anställda rätt till heltid minskade de samtidigt på antalet timavlönade. I stället byggde de upp ett internt bemanningscentrum med fast anställd personal som försedde äldreboenden och gruppboenden med korttidsvikarier. Och en effekt av detta var att personalkostnaderna minskade betydligt, med hela tio procent. 

För att ha många visstidsanställda kostar. Inte minst i administration. Ju fler på lönelistan, desto fler personalintroduktioner och kontrolluppgifter. Och ju fler som saknar fasta scheman, desto fler behöver ringa in springvikarier. Hur effektivt är det?

Det är hög tid att öka tryggheten på arbetsmarknaden. Det är sannolikt både rättvist och rationellt. Därför är det glädjande att det är en prioriterad fråga från många fackförbund inför avtalsrörelsen.