Kommunals utredare

Fakta, analyser och kommentarer

Sommarlovshetsen igång

”Mamma, jag hittar inte min bikiniöverdel”

Jag hade sent omsider lämnat en morgonseg åttaåring på sommarfritids när tioåringen ringer. Hon packar till sin fritidsklubb som börjar klockan tio. Trettonåringen mumlade något till svar när jag stack in huvudet till henne och sa att det finns smoothie i kylskåpet. Det är bara att hoppas att hon får i sig någon vettig mat.

I fredags var det skolavslutning och i går morse började min sommarlovshets. Ändå har jag verkligen tur jämfört med många andra föräldrar. På sommarlovslappen från åttaåringens fritidshem fanns tio rutor där det gick att kryssa i vilka veckor vi behöver omsorg. Andra sommarlovslappar har gråa veckor då fritidshemmet eller förskolan är stängd. Kommunals rapport Sommarlovshetsen visar att var femte förälder, med barn i ålder två till nio år, inte har fått något erbjudande om sommaromsorg när den ordinarie omsorgen stänger. Och stänger gör de – fyra av fem förskolor stänger några veckor under sommaren, visar samma rapport.

Jag har också tur att min tioåring får gå i en fritidsverksamhet som skriver så här på sin sommarlovslapp:

”Vi vill att ungarna ska känna att de har sommarlov och att verksamheten just är inriktad på ledighet och att den skiljer sig från de vanliga dagarna under läsåret.”

För jag vill förstås att mina barn ska ha sommarlov och känna sig lediga, precis som de föräldrar som svarat på Kommunals enkätundersökning och känner sig pressade att begränsa tiden barn är i omsorg under sommaren, något som Aftonbladet beskrev som ”Sommarångesten”. Främsta skälet till att de känner sig pressade är att de själva vill att barnen ska ha långt sommarlov. Att den ordinarie omsorgen stänger är också ett viktigt skäl. Men jag kan inte vara ledig i tio veckor, inte ens i fem veckor som blir min halva av sommarlovet när ex-maken tar sin.

Resurser till fritidsverksamhet för tio- till tolvåringar är extremt begränsade så tioåringens fritidsklubb stänger helt i fem veckor. Men inställningen visar att om viljan finns kan barn ha sommarlov och föräldrarna jobba samtidigt. Med tillräckliga resurser och bra bemanning kan ungarna känna att de har sommarlov – åka på utflykter, bad, äta picknick, slappa på stranden – även när de är i omsorg.

Bikiniöverdelen då? Jo hon hittade den medan vi pratade, under diverse sladdar i hallen. Och jag hoppas hon haft en härlig första sommarlovsdag!

Ps. Det finns en Facebook-grupp för bättre öppettider i förskolan som Kommunal har startat för att driva frågan.