En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Nu gäller det att inte tappa fart

Så stolt jag är över att vara medlem i den här fina fackföreningen. Under Kommunals egen fackliga valrörelse visade förtroendevalda, sektioner och enskilda medlemmar precis vad man kan åstadkomma när man arbetar tillsammans mot ett gemensamt mål.

Jag vill rikta ett stort tack till alla er som bidragit till Kommunals Sydosts valrörelse. Kommunal har tack vare er verkligen tagit plats i debatten med fokus på välfärden. Inte mindre än 287 000 samtal genomfördes gemensamt av Kommunal i hela Sverige ute på arbetsplatser, offentliga platser och i telefon för att prata om de frågor som är viktigast för medlemmarna i Kommunal. Inte mindre än 23 136 av dessa samtal genomfördes här i Sydost. Wow!

Vilken resa vi har gjort tillsammans.

 

 

Avtalsrörelsen nästa!

Tack för alla samtal och den helt fantastiska fackliga valrörelse som vi tillsammans har lyckats med. Men arbetet stannar inte här. Nu är det viktigt att inte tappa fart. Vi är redan inne i en otroligt viktig avtalsrörelse som innebär att Kommunal förhandlar mer än 60 kollektivavtal för medlemmarnas räkning. 2023 är året när vi kommer att omförhandla de flesta kollektivavtalen. Nu är det viktigt att behålla kämpaglöden från valrörelsen och ta den med oss rakt in i avtalsrörelsen.

För vi har en tuff avtalsrörelse framför oss. Kanske den tuffaste på många år. Nu är första gången på länge som den svenska lönebildningsmodellen prövas på allvar.

Du kan påverka!

Men avtalsrörelsen handlar inte bara om löneökningar, förhandlingarna gäller också till exempel arbetstider, uppsägningstid, rätt till yrkesutveckling och extra semesterdagar. Som medlem har du alltid rätt att föreslå vilka förbättringar som du vill att Kommunal ska driva i avtalsrörelsen. Precis som när det gäller valet, och din medborgerliga rätt att rösta, så kan du som medlem i Kommunal redan under 2022 vara med och påverka innehållet i kollektivavtalet. Det gör du genom att lämna avtalsförslag som handlar om förbättringar i kollektivavtalet. Prata gärna ihop dig med dina arbetskamrater om vad ni vill förbättra/förändra i kollektivavtalet. Vad är viktigt för er?

Läs mer om avtalsrörelsen 2023 och om att lämna avtalsförslag här:

Snart dags för avtalsrörelse 2023! | Kommunal

För att få till förbättringar i varje kollektivavtal är det viktigt att vi går samman och att vi är många. Ju fler vi är, desto mer styrka får vi för att kunna påverka på jobbet. Om du inte är medlem ännu, så har du ett riktigt guldläge just nu. T.o.m. den 31 oktober 2022 får man de tre första månaderna för bara 160 kr, om man tecknar autogiro.

Välkommen till den här fina föreningen! Läs mer på https://www.kommunal.se/rabatt