En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Att göra skillnad

Kommunal ska företräda medlemmarnas gemensamma intressen, stärka sammanhållningen och styrkan på arbetsplatserna för att skapa bästa möjliga villkor i arbetslivet och samhället.

Såklart görs detta i vardagen där medlemmar tillsammans med ombuden driver frågor och når framgångar som ger förbättringar på sin arbetsplats. Men samtidigt som det sker så gör vi i hela Kommunal förbättringar som gör skillnad för stora delar av medlemskåren.

Flera sådana förändringar har faktiskt Kommunal lyckats med bara under den senaste veckan:

Medlemsavgiften sänks: Förbundsstyrelsen beslutade på sitt första möte efter kongressen i förra veckan om att sänka medlemsavgiften från den 1 september. Ett stort och viktigt steg för att fortsätta växa som förening.

Överenskommelse för ökad anställningstrygghet: Kommunal och Vårdföretagarna har kommit överens om att de nya reglerna om särskild visstidsanställning kommer bli tillämpliga på avtalsområdena vård och behandling samt omsorg och äldreomsorg. Det är en jätteframgång för alla de medlemmar och potentiella medlemmar som arbetar inom privat vård och omsorg och som nu får likvärdiga villkor som den övriga arbetsmarknaden.

Överenskommelse om ”börja och sluta på skild plats” för bussförare: Frågan om att tvingas börja och sluta sina arbetspass på olika platser har varit på tapeten länge. Nu har Kommunal och Sveriges Bussföretag nått en överenskommelse om en restidsersättning som börjar gälla från den 1 januari 2023. En stor facklig framgång för bussförarna.

En riktig pensionsseger: I veckan röstade riksdagen igenom en högre och bättre pension från och med augusti i år. Detta är något som Kommunal kämpat för under en lång tid – och det är en enorm framgång som ger mer i plånboken till de som efter ett långt yrkesliv har låg pension.

Dessa fyra exempel är bara ett axplock på vad som händer för och med alla medlemmar när vi går samman, organiserar oss och driver frågor om att få till förbättringar. Så glöm inte att fråga din nya arbetskamrat om hen är med i Kommunal.

Om inte, tipsa din kollega om den här sidan: Bli medlem | Kommunal

  • Det är du som är proffs på din arbetsplats, och ju fler som är medlemmar på samma arbetsplats, desto större möjlighet finns det att påverka.
  • Om ni dessutom väljer skyddsombud och arbetsplatsombud på er arbetsplats har ni stora möjligheter att få till de förbättringar ni ser behövs.
  • Det är tillsammans vi gör mest, bäst och störst skillnad.

Jag vill önska dig som läser bloggen en fin midsommarhelg och skickar en extra hälsning till alla er som jobbar under helgen och håller välfärden i samhället igång.