En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Tack! Tillsammans är vi starka, tillsammans gör vi skillnad

Igår kväll accepterade Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation till slut medlarnas bud. Kommunal och Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation är överens om ett nytt kollektivavtal samt villkoren i ett nytt modernt omställningsavtal.

Avtal klart

Strejk avblåst – avtal klart

Jag känner en otrolig stolthet och tacksamhet över att få möjligheten att vara aktiv i en förening med så många kloka och duktiga kamrater. Tack vare alla medlemmar, förtroendevalda och anställda i sektioner, avdelningar och på förbundskontoret har vi nu ett avtal på plats. Just idag har jag haft förmånen att träffa några av de medlemmar som strejkat de senaste dygnen. De har hela tiden känt ett stort stöd och rejäl kraft i hela Kommunal och är väldigt glada över att vi nu har ett nytt avtal på plats.

Jag känner också stolthet och glädje över att de ca 5600 medlemmar i Kommunal som arbetar inom kyrkan nu får likvärdiga arbetsvillkor, lön och omställningsavtal som det är på andra avtalsområden:

Medlemmarna får löneökningar som i det uppsagda avtalet. Det ska gälla från 1 april.

Kommunal får ett eget avtalsområde.

Allahelgonahelgen blir storhelg.

Ett omställningsavtal som ger medlemmarna ökad trygghet och möjlighet till omställning efter anställning dvs om de sägs upp p.g.a. sjukdom eller arbetsbrist.

Ett omställningsavtal likt andra omställningsavtal som ger möjlighet till yrkesutveckling under anställning.

Jag vill tacka er alla: medlemmar, förtroendevalda och anställda för att just du varit en del i detta gigantiska arbete. Att gå ut i konflikt är inget vi gör varje dag men när vi gör det då visar vi på vår fackliga styrka i Kommunal. Samtidigt vill jag även lyfta det fackliga arbete du gör varje dag på din arbetsplats, i din sektion eller i vår avdelning. Det är de sakerna du gör varje dag som gör att vi lyckas i en stor konflikt.

Vi har tillsammans gjort detta möjligt. Ett riktigt lagarbete, precis som det ska vara.