En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Att fira framgångar är både roligt och viktigt

Kommunal Sydost består av 23 sektioner i tre län. Totalt finns det 32 lokala expeditioner som bemannas av förtroendevalda medlemmar. Det är verkligen facklig styrka att Kommunal finns på plats med lokal förankring i varje kommun i Blekinge, Kronoberg och Kalmar län. I varje sektion finns en mängd arbetsplatser där medlemmarna valt skyddsombud och arbetsplatsombud och det finns också en del arbetsplatser där medlemmarna ännu inte valt lokala ombud. Men på varje arbetsplats där det finns medlemmar är Kommunal närvarande - det är medlemmarna som är föreningen.

Förutom många fysiskt närvarande förtroendevalda finns Kommunal närvarande på andra sätt, som t.ex. i sociala medier. I slutet av förra året blev detta extra tydligt när vi i Kommunal bestämde oss för att genomföra en gemensam julfika. Varje sektion valde om de ville delta och också hur de ville genomföra det. En gemensam tävling startades där sektionen i sociala medier kunde delta genom hashtaggen #sverigesstörstajulfika och sin sektions namn. Det betyder alltså att tusentals medlemmar fick möjlighet att fika med Kommunal under december månad.

Tillsammans gjorde vi Sveriges största julfika.

Nu är resultaten presenterade och jag är en superstolt avdelningsordförande. Listan på de sektioner som delat ut flest fikor (relaterat till sektionens storlek) visar att Kommunal Sydost har 9 sektioner bland de 30 främsta – vilken framgång! Extra kul är såklart att Kommunal Mönsterås är vinnare och på fjärde plats placerade sig Kommunal Ronneby. Jag har pratat med förtroendevalda i båda sektionerna och bett dem att berätta lite om sin upplevelse av denna aktivitet.

 

Jessica Gullberg, sektionsföreträdare i Kommunal Ronneby:

”I vår sektion gick vi ”all-in” på aktiviteten och bestämde oss för att besöka alla arbetsplatser i sektionen. För att lyckas delade vi upp oss och besökte arbetsplatser dag som natt under veckans alla dagar. Vi fick även möjlighet att välkomna både nya medlemmar och rekrytera nya skyddsombud.”

I sektion Ronneby bestämde man sig tidigt för att gå ”all in”, och besöka ALLA arbetsplatser.

Lena Svensson, sektionsordförande i Kommunal Mönsterås:

”Vinsten är ett gemensamt lagarbete av alla förtroendevalda. Det ligger mycket arbete bakom själva utdelandet av julfikan, allt ska planeras, inhandlas, packas mm. Jätteroligt när vi i hela Kommunal gör saker samtidigt, när sociala medier fylls av bilder så måste såklart även vi i sektion Mönsterås vara med och synas.”

När vi i hela Kommunal gör saker samtidigt, när sociala medier fylls av bilder så måste såklart även vi i sektion Mönsterås vara med och synas.

Både Jessica och Lena tycker att vi i Kommunal behöver göra mer gemensamma aktiviteter, det ger energi, både till förtroendevalda och till medlemmarna.

Jag instämmer med dem och ser framemot vad vi kan hitta på härnäst och gratulerar Kommunal Mönsterås och Kommunal Ronneby till fina resultat i Sveriges största julfika.