En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Tillsammans kan vi skapa historia

2021 närmar sig sitt slut och med bara några timmar kvar av året ger jag mig på att lyfta några av årets händelser och även lyfta blicken mot 2022.

Corona-pandemin har fortsatt hållit oss alla i sitt grepp. Alla proffsiga välfärdsarbetare har fortsatt leverera på sina arbetsplatser dygnet runt, året om. Medlemmarna i LO-förbunden kan inte arbeta hemifrån och samhället i stort har fått upp ögonen om behoven av ökade resurser till välfärden och främst äldreomsorgen. Vi i Kommunal kommer fortsätta följa hur de riktade bidragen används- det måste märkas att välfärden får ökade resurser-genom att medlemmarna får bättre arbetsvillkor, fler kollegor och höjda löner.

När vi tidigt i höstas fick uppleva lättnader i restriktionerna kände man sig nästan som en kalv på grönbete när man återigen fick göra nästan ”vanliga” arbetsplatsbesök och träffa de fantastiska medlemmarna i Kommunal, som ser till att välfärden fungerar.

Både arbetsplatstisdag, arbetsplatsfredag, julfika och kampanjer har under hela hösten hjälpt till i arbetet att bygga en starkare fackförening. Nya medlemmar och nya förtroendevalda har coachats och stöttats både fysiskt på plats, via telefon eller i digitala kanaler.

När vi dagarna före jul åter fick restriktioner vet vi alla vad vi behöver fortsätta göra. Men vi kan detta nu! Vi har blivit proffs på att ställa om, och att göra det bra. Vi måste alla göra vad vi kan för att underlätta för vårdpersonalen – och det gör vi bäst genom att fortsatt hålla avstånd och vaccinera oss.

I september var det Kyrkoval och Kommunal genomförde en bra valrörelse. I Kommunal Sydost nådde vi över 50% av vår målgrupp genom telefonsamtal och arbetsplatsbesök. Ett bra arbete av alla förtroendevalda som var med och ringde. Nu är vi laddade för att genomföra en gigantisk valrörelse inför de allmänna valen i september 2022.

Så sent som i november genomförde vi höstens representantskap fysiskt, och även om det skedde med stor försiktighet och med stort avstånd mellan deltagarna så befann vi oss äntligen under samma tak. Det kändes nästan overkligt att stå där och se ut över de fantastiska förtroendevalda i Kommunal Sydost som jag under snart två års tid nästan uteslutande träffat via dataskärmar. Och tänk att vi behandlade inte mindre än 103 kongressmotioner – vilket rekord! Vi valde kongressombud och arbetet inför vår kongress är med det i full gång.

Många fackliga framgångar har vunnits under året. Engagemanget för förbättringar och påverkansmöjligheteter flödar verkligen. Jag tänker tex på framgången med betalda arbetsskor för anställda i vård, skola och omsorg i Mörbylånga kommun. Eller varma vinterkläder till hemtjänstpersonalen i Nybro och den stora vinsten i Karlskrona där nio-timmars-nätter nu är 10-timmars igen.

Tillsammans har vi alla möjlighet att vara med och skapa den historien.

Tillsammans ska vi också bli fler i Kommunal, fler som väljer att organisera sig genom att bli medlem, fler som väljer att organisera sig på sin arbetsplats genom att välja skyddsombud och arbetsplatsombud, fler som fortsätter att påverka genom att delta på medlemsutbildning, medlemsmöten och sektionsmöten.

Ett stort tack till alla medlemmar, förtroendevalda och anställda för ett mycket gott fackligt arbete under 2021. Jag ser fram emot att vi tillsammans under 2022 ska fortsätta på inslagen väg och vinna många nya fackliga framgångar.

Gott Nytt År!