En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Ett annorlunda år 2020

Samlar mina tankar lite i slutet av året 2020. Detta år som vi vid det förra årsskiftet klev in i med rejäla utmaningar. Kommunal Sydost hade verksamhetsplanen klar, med massor av aktiviteter för att uppfylla kongressmålen. Vi var inställda på att stärka vår förening med fler medlemmar och utbilda både medlemmar och förtroendevalda med riktade satsningar. Vi rivstartade året med medlemsutbildningar i många sektioner och handledarna arbetade med att utbilda AO och SO.

Under året skulle alla våra centrala kollektivavtal omförhandlas. Kommunal hade lämnat LO-samordningen under hösten och vi stod starka och väl rustade för att få till rejäla satsningar och förbättringar för alla medlemmar oavsett avtalsområde.  Vår lokala ungkommitté genomförde konferensen Mötesplats för unga i februari med stort engagemang bland medlemmar under 30 år.

Men bara ett par månader in på det nya året riktades fokus om från utbildningar och konferenser till skyddsutrustning, riskbedömningar, presskonferenser, rekommendationer, restriktioner och en för oss alla annorlunda vardag. 2020 har lärt oss alla väldigt mycket. Vi har fått tänka om och tänka nytt. Vi har varit flexibla, snabbtänkta och förändringsbenägna. Jag är otroligt stolt över medlemmarna i Kommunal Sydost, över skyddsombud och fackliga företrädare som tagit kampen varje dag. Kampen för det självklara, som att få tillgång till den skyddsutrustning och bemanning som behövs för att inte smittas eller riskera att sprida smitta när man utför sitt arbete. Ni gör alla ett fantastiskt arbete för att hålla välfärden igång- sträck på er och var stolta- ni gör skillnad varje dag för många andra i samhället.

I Kommunal har vi under en lång tid sagt att resurserna i välfärden behöver förstärkas. Under våren medverkade många medlemmar och förtroendevalda från Kommunal i olika mediekanaler dagligen och berättade om vad som behövs för att kunna fortsätta leverera en välfärd med hög kvalité. Lokalvårdare, barnskötare, busschaufförer, personliga assistenter, undersköterskor och många fler av yrkesgrupperna som alla är samhällsviktiga funktioner. 2020 är året då det blev tydligt för alla att utan medlemmarna i Kommunal stannar samhället.

Vi tog under våren vårt ansvar och sköt upp avtalsrörelsen till oktober. Under årets två sista månader har vi lyckats teckna centrala kollektivavtal på många områden. Men vi har en del tuffa förhandlingar kvar och kommer fortsätta kämpa ända in i kaklet för alla medlemmar inom de privata avtal som ännu inte är klara. Utbildningarna har kommit igång under hösten och de genomförs nu digitalt. Våra proffsiga handledare har verkligen ställt om och inför nästa år är planen lagd för en mängd utbildningar.

Och redan innan årets slut konstaterar jag att vi nått några av våra mål detta annorlunda år 2020. Vi har ökat antalet förtroendevalda genom att vi är fler skyddsombud och arbetsplatsombud. En härlig framgång som bygger på fackligt engagemang. Kommunal är en relevant fackförening som växer i medlemsantal. I Kommunal Sydost har vi välkomnat över 3450 nya medlemmar hittills, och vårt mål för året var 3194. Vi är över 770 fler medlemmar i slutet av året än vad vi var vid årets början. Vilken styrka!

I år var även året när jag satte nya mål genom att utmana mig själv. I januari cyklade och gick jag 1 km för varje ny medlem, det fixade jag. Från februari ändrade jag sedan om och lovade att gå 1000 steg för varje ny medlem. Ingen är gladare än jag när jag kan konstatera att jag inte lyckats under alla månader – för medlemsinflödet har varit för tufft för mig att hålla jämna steg med. Jag har dock klarat mina utmaningar under nio månader. Februari, mars och november var de tre månader där jag låg lite efter. Men jag har bestämt mig för att fortsätta min utmaning även under nästa år. Jag fortsätter gå 1000 steg för varje ny medlem som stärker vår förening i Kommunal Sydost.

Jag vill önska dig som är medlem, förtroendevald eller anställd en fin nyårshelg och tacka dig för ditt engagemang under detta år. Vi kliver nu in i ett nytt år, ett år med nya utmaningar men ett år med stor kraft av att vi tillsammans hjälps åt, tar ansvar och fortsätter att ha omsorg om varandra. Vi är starka tillsammans, det är dags för bättre tider och det är verkligen Kommunals tid nu.