En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Är det något som detta år har påmint mig och oss alla om, så är det att när man kämpar tillsammans blir resan mycket enklare.

2020 kommer nog för oss alla kännas som det konstigaste året i modern tid. Tänk vad annorlunda allting är och har varit under året. Men även om det är annorlunda är faktiskt även en hel del precis som förra julen. När jag satte mig ner för att skriva ihop en liten julhälsning till alla bloggläsare kunde jag inte låta bli att titta tillbaka på förra årets blogginlägg inför julen. Då inledde jag med: ”Medlemmarna i Kommunal, välfärdens hjältar, arbetar alla tider på dygnet och året om oavsett helg eller vardag. När andra umgås med familjen under julhelgen är det många kommunalare som ser till att samhället Sverige rullar vidare.”

Och precis så är det även i år naturligtvis. Men den stora skillnaden denna jul är att många, många fler i vår omvärld i år har insett hur oerhört viktiga Kommunals medlemmar är för välfärden. De har stått i frontlinjen sedan Corona-pandemin startade, och har hjältemodigt arbetat för att samhällsviktiga funktioner ska fortsätta fungera.

 

Ingen kunde förutse att en pandemi skulle drabba vårt land och utsätta de fantastiska välfärdsarbetarna för mycket, mycket större utmaningar än att behöva arbeta under julhelgen. Vi visste inte att medlemmarna i Kommunal skulle behöva arbeta med sina egna liv som insats. Vi visste inte att de skulle behöva kämpa med näbbar och klor för en säker arbetsmiljö i form av bl.a. skyddsutrustning och stängda bussdörrar.

 

Men vet ni vad? Är det något som detta år har påmint mig och oss om, så är det att när man kämpar tillsammans blir resan mycket enklare. Pandemin slog till i mars och tog oss med total överraskning. Men alla vi medlemmar i Kommunal tänkte nytt, ställde om, och fortsatte kämpa. Och vi kommer fortsätta kämpa så länge det krävs. För är det något som Kommunalare är bra på – så är det att ta ansvar. Samtidigt förväntar vi oss också att alla andra i samhället tar sitt ansvar och följer restriktioner och rekommendationer. På så sätt hjälps vi alla åt, för att även medlemmarna i Kommunal ska få tillfälle att hämta andan mellan sina arbetspass.

 

En annorlunda julhelg kan kännas skrämmande och ge upphov till oro. Att inte få fira högtiden med sina nära och kära precis som vanligt kan vara tungt att tänka på. Men det går att vända orostankarna och få en fin jul ändå. Julen blir annorlunda, men jul blir det ändå och annorlunda behöver inte nödvändigtvis betyda dåligt.

 

Även om du firar ensam, jobbar under helgerna eller inte firar jul alls; kom ihåg att fånga de stunder du får tillfälle till att stanna upp, andas och reflektera. Julens budskap är värme och kärlek, att ljuset alltid segrar över mörker. Tänk lite extra på att sprida ditt ljus i andras mörker. Tillsammans fortsätter vi ta hand om varandra.

Jag önskar er alla en riktigt God Jul och skickar en extra varm hälsning till dig som är en av alla dem som håller ställningarna i välfärdens olika områden denna julhelg.