En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Sommar, sommar och sol, havet och vinden och doft av kaprifol

Ja, för mig ger denna refräng verkligen en bild av sommar, kanske jag delar det med fler av er? Semester, sol, bad, avkoppling och umgänge med nära och kära. Men sommar och sol gör även att det blir väldigt varmt på våra arbetsplatser och där kan oftast varken bad eller vind ge välbehövlig svalka och tillfällen till avkoppling.

Att det blir sommar och även värmebölja är inget ovanligt och det ska varje arbetsgivare ha en beredskap för. Arbetsgivaren är alltid ansvarig för din arbetsmiljö och är skyldig att göra riskbedömningar och handlingsplaner med åtgärder för att motverka de risker som du och dina arbetskamrater ser i er arbetsmiljö.

Om man i sitt arbete även behöver skyddsutrustning kan det vara ännu tuffare när utomhustemperaturen stiger. Det är viktigt att  arbetsgivaren inser att man inte kan arbeta som vanligt i höga temperaturer, det är direkt farligt.

Vad kan göras om det blir väldigt varmt på jobbet?

Ta upp och planera arbetsmiljöarbetet ihop med ditt skyddsombud och er arbetsgivare. Detta kan vara bra att tänka på:

  • Drick mycket och det är viktigt med möjlighet till vattenpauser.
  • Vädra, använda ventilation och om det går använd AC.
  • Skydd mot solen, man kan tex skärma av genom markiser, persienner eller gardiner.
  • Möjlighet till återhämtning, kortare arbetspass samt fler och tätare planerade pauser kan behövas.
  • Mer personal kan behövas för avlastning. Att kunna ta rast oftare och vila sig i ett svalt utrymme kan vara nödvändigt vid hög temperatur.

Prata med ditt skyddsombud, hen kan stötta och hjälpa dig. Det är också viktigt att lyfta diskussionen om värmen på era arbetsplatsträffar, det är där ni tillsammans kan hitta lösningar på just er situation. Glöm heller inte att rapportera tillbud och anmäla arbetsskador även kopplat till värmen, dokumentation är viktigt för att kunna driva arbetsmiljöfrågor.

 

Läs gärna mer här:

https://www.kommunal.se/varmt-pa-jobbet