En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Idag blickar vi framåt och låter nya drömmar födas och ta höjd

Idag på arbetarrörelsens högtidsdag den 1 maj 2020 samlas vi på nya sätt för att manifestera våra villkor och krav. Vi lever i en märklig tid, fylld av mycket oro och ängslan. Coronapandemin har överrumplat oss med sin närvaro, och vi får lära oss att leva och umgås på nya sätt. Men i ett oroligt och annorlunda läge blir vikten av att hålla ihop och att stå tillsammans så oerhört tydlig och viktig. Vi sluter upp och går samman i andra mötesplatser som digitala forum, idag blickar vi framåt och låter nya drömmar födas och ta höjd.

Medlemmarna i Kommunal är de som får välfärden att fungera.
Vi sätter fart på Sverige – varje dag, dygnet runt, året om!

Kommunal finns i förskolan, på äldreboendet, i sjukvården, i lantbruket, i trafiken och på en massa andra ställen. Utan Kommunal stannar samhället i Sverige: Barnskötaren i förskolan tar hand om vårdpersonalens barn när de är på arbetet. Undersköterskan i hemtjänsten tar hand om våra äldre anhöriga. Busschauffören ser till att alla kommer till sitt arbete. Lokalvårdaren gör sitt yttersta för att förhindra smittspridning.

Förskolan, hälso- och sjukvården, äldreomsorgen och kollektivtrafiken är några av samhällets viktigaste grundpelare, och de som jobbar där gör skillnad varje dag i frontlinjen mot Coronapandemin. Så trist då att inte skyddsutrustning är självklart för alla som behöver. Att vi ska behöva kämpa för att få skydda oss. Kommunal kommer aldrig acceptera att personalens hälsa riskeras.

Alla har rätt till en trygg arbetsmiljö.

Kommunal vill göra medskick till ansvariga politiker i kommuner och regioner: Anställ timavlönad personal på heltid på längre tid, ta bort otrygga sms-anställningar och ge dem schyssta villkor istället. På så sätt ger du som ansvarig politiker också dina verksamhetschefer bättre möjlighet till en god personalplanering i detta ansträngda läge.

Om inte Coronapandemin kommit hade vi nu varit mitt uppe i en avtalsrörelse, men Sverige befinner sig i kris och det är vi välfärdsarbetare som står i frontlinjen i kampen mot pandemin. Vi ger allt och just nu mycket mer därtill. Vi bevisar varje dag, varje timme och varje minut att vi inte är utbytbara, att vår kompetens är livsviktig.

 

Vi tar ansvar genom att skjuta upp avtalsrörelsen, men kampen lever i allra högsta grad.

När den akuta krisen är över förväntar vi oss att ALLA ska komma ihåg det jobb vi gör just nu. Vi förväntar oss att hela Sverige, allmänheten, de styrande politikerna och arbetsgivarna inte glömmer: Välfärdsarbetarna var de som fick samhället att fungera tack vare att de är proffs som gör sitt jobb även under svåra förhållanden.

I Sverige är det fortfarande stora skillnader i lön och arbetsvillkor. När krisen är över kommer stödet från allmänheten vara helt avgörande för att välfärdens resurser ska öka och villkoren för personalen förbättras på allvar. Kommunal och Sverige behöver modiga politiker och arbetsgivare som vågar ta tuffa beslut, som vågar steppa upp och vågar satsa på sin personal. Välfärden behöver mer resurser. Flera tillskott har getts nu under pågående kris och det är bra- men det är inte tillräckligt. Framtidens yrken finns inom välfärdens alla områden, framtidens yrken finns inom Kommunals organisationsområden:

Vi släcker bränder, vi håller händer, vi finns där när livet vänder.
Vi är livlinan och hängslet, vi är språngbrädan och vågskålen.
Vi skapar trygghet och balans.
Vi vågar säga till när något är fel.
Vi tar ständigt höjd för ett bättre samhälle.

Satsa på oss, medlemmarna i Kommunal- på så sätt bygger vi alla tillsammans ett starkare samhälle. Ett samhälle där vi precis som vi gör idag, tar hand om varandra, tar ansvar för varandra, där vi räcker ut handen till en medmänniska och erbjuder vår hjälp. Tillsammans är vi starka. Ingen kan göra allt men alla kan göra något, med gemensamma krafter kan vi åstadkomma mycket.

Genom att gå samman, organisera oss och manifestera kan vi förändra: för lokalvårdaren, för barnskötaren, för undersköterskan, för busschauffören, för alla fackliga kamrater inom LO- tillsammans i ett solidariskt samhälle skapar vi trygghet för vanligt folk.

Tack för att just du har läst mitt första maj-tal idag,
Mahlin Bergman, avdelningsordförande, Kommunal Sydost