En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

En kilometer per ny medlem i januari, ett omöjligt uppdrag?

Jag har antagit en utmaning från Kommunal Sydvästs ordförande Carina, hon (och några andra avdelningsordföranden) ska röra på sig 1 km för varje ny medlem som värvas till avdelningen. Och detta kommer jag nu kämpa på med i Kommunal Sydost också. Första veckan i januari har Kommunal Sydost hälsat 62 nya medlemmar välkomna - och jag har fixat att gå och cykla 62 km under denna vecka!

För att vara laddad inför andra veckan har jag även samlat på mig några kilometer extra – dessa kommer jag förmodligen behöva. Jag vill gärna intyga att om jag nu inte skulle fixa att hålla jämna steg med alla de nya medlemmar som väljer att gå med i Kommunal Sydost, så är nog ingen gladare än jag: det viktigaste är att vi blir fler – men jag lovar att göra mitt bästa!

”Bli medlem redan idag så går jag ännu fler kilometer imorgon!

 

Avtalsåret har börjat

2020, året då Kommunal ska förhandla över 60 olika kollektivavtal

Det största kollektivavtalet omfattar drygt 350 000 av medlemmarna och där är vi nu igång. Veckan före jul växlade Kommunal avtalskrav med SKR- Sveriges kommuner och regioner. Jag kan konstatera att vi står långt ifrån varandra:

Kommunal yrkar bla på:

  • Löneökningar med tre procent
  • Kortare nattarbetstid
  • Ersättning under obetalda timmar, de s.k. delade turerna

SKR yrkar bla på:

  • Långt sifferlöst avtal
  • Inga garanterade lägstalöner
  • Mer flexibilitet och effektivitet i arbetstidsförläggning

 

”Jag undrar vilken verklighet politikerna i SKR möter på arbetsplatserna idag?”

Den verklighet jag möter består av alla engagerade och proffsiga medarbetare som gör ett fantastiskt arbete varje arbetspass, dygnet runt, året om. Medarbetarna är flexibla med sina arbetstider och arbetar helt utefter när arbetsgivaren behöver dem- hur mycket mer flexibel kan man bli?

”Denna avtalsrörelse kommer bli tuff”

SKR vill att medlemmarna i Kommunal tar hänsyn till kommuner och regioners hårt ansträngda ekonomi. Jag vet att vi gör det redan- precis som alla andra i vårt samhälle använder vi oss också av den skattefinansierade välfärden och även våra skattepengar är med och finansierar välfärden.

”Vi måste alltid ställa frågan: Är du medlem?”

Denna avtalsrörelse kommer bli tuff helt klart- vi är långt ifrån varandra redan innan förhandlingarna har börjat. Det är avgörande att vi är många, stora och starka i Kommunal för att nå framgång med våra krav- för att vinna mark hos arbetsgivarparterna. Därför måste vi som redan är medlemmar alltid ställa frågan till de vi möter på arbetsplatserna – är du medlem i Kommunal? Därför behöver du som ännu inte är medlem bli det redan idag. För din egen skull, för att du ska få högre lön och bättre villkor på din arbetsplats.

 

Som ordförande funderar jag såklart på vad jag kan göra för att vi tillsammans i Kommunal ska lyckas?

Jag kommer fortsätta prioritera att besöka era arbetsplatser. Och då inte bara på arbetsplatstisdagar utan på alla olika tider och dagar.

Vill du ha besök- hör av dig till din sektion!