En ordförandes tankar

En till Kommunalare bloggar!

Julens hjältar i välfärden

Medlemmarna i Kommunal, välfärdens hjältar, arbetar alla tider på dygnet och året om oavsett helg eller vardag. När andra umgås med familjen under julhelgen är det många kommunalare som ser till att samhället Sverige rullar vidare.

…det är barnskötaren på förskolan som tar hand om industriarbetarens barn så att industriarbetaren kan fortsätta bygga produkter i den svenska industrin.

…det är undersköterskan i äldreomsorgen som tar hand om våra anhöriga inom äldreomsorgen alla tider på dygnet.

…det är undersköterskan på sjukhuset som ger oss vård och omsorg närhelst vi behöver det

 

Det här är fina exempel på tre yrkesproffs som är medlemmar i Kommunal, medlemmar som varje dag gör skillnad på sina arbetsplatser runt om i landet. Vi möter medlemmar i Kommunal överallt i vår vardag. Såhär i juletider uppmanar Kommunal oss att tänka lite extra på alla de som arbetar inom välfärden. Och alldeles särskilt mycket när vi nu står inför en gigantisk avtalsrörelse 2020.

I Sverige är det fortfarande stora skillnader i lön och arbetsvillkor inom kvinnodominerade och mansdominerade yrkesområden. En bilmekaniker tjänar i genomsnitt 40 000 kr mer per år än undersköterskan. Bilmekanikern har en treårig yrkesgymnasial utbildning, lika lång som undersköterskans. Bilmekanikern har även en tillsvidareanställning på heltid, något som tyvärr många av medlemmarna i Kommunal inte har idag.

Kommunal tycker inte att det är okej att skillnaderna är så stora i både lön och villkor mellan de som lagar döda ting och de som vårdar våra nära och kära. För att motverka bristen på utbildad personal och bli en attraktiv arbetsgivare har Kommunal idéer. Kommunal kräver modiga politiker som vågar visa muskler och satsa på sin personal, här är tre gyllene förslag:

 

Trygga anställningar på heltid

En lön som går att leva på

Bättre möjligheteter till delaktighet och inflytande

 

Håller du med Kommunal Sydost? Prata då med dina lokala politiker om vikten av att satsa resurser på välfärden. Prata med medlemmarna i Kommunal, de är välfärdens proffs och de har smarta lösningar på arbetsgivarens utmaningar med att rekrytera fler arbetskamrater.

 

Till dig som är medlem i Kommunal önskar jag en riktigt God Jul och en extra varm hälsning till dig som är en av alla dem som håller ställningarna i välfärden denna julhelg.

Foto: Mahlin Bergman