Jessica P Klemetsson: Från varsel till fler kollegor

Är det något alla kommunalare har märkt så är det att stressen på jobbet är för hög och att kollegorna är för få. Det är dock något som inte verkar ha gått fram till arbetsgivare och de politiker som i slutändan är ansvariga för välfärden. Tvärtom verkar man tro att Kommunals medlemmar och andra i välfärden har för lite att göra på jobbet och att det är för många som jobbar i välfärdssektorn.

Under förra året beslutade sjukhusledningarna på Karolinska universitetssjukhuset, Södersjukhuset och Danderyds sjukhus att varsla sammanlagt 1250 tjänster. Många av dessa fanns på Kommunals avtalsområden. För de som arbetar på sjukhusen kom det hela som en chock. Hur ska vi klara oss med färre kollegor när vi redan idag går på knäna?

Därför blandas lättnaden av att stora delar av varslen – åtminstone på vårdsidan – dragits tillbaka med ett löjets skimmer. Vi visste ju att det inte fanns för många undersköterskor på sjukhusen. Det hela blir än fånigare när Södersjukhuset istället för att tala om för många undersköterskor helt plötsligt vänder på kuttingen och istället helt korrekt konstaterar att det råder undersköterskebrist.

För vi vet ju att det råder brist på undersköterskor. Och på barnskötare. Och på bussförare. Och på elevassistenter. Faktum är att vi vet att välfärden överlag är underbemannad.

Därför är det också dags att gå från försvarsstrid och istället gå på offensiven. Under alltför lång tid har vi fått se budgetar som inte räknas upp i takt med inflationen, nedskärningar i personaltäthet, minutscheman, riskkapitalbolag som mjölkar välfärdssektorn på profit, och kroppar och själar som slits ut i förtid.

Vi har inte råd med att vara spelpjäser i ett politiskt spel. Vi måste se ordentliga satsningar på välfärden. Vi måste komma ifrån new public management och privatiseringar.

Vi förtjänar bättre. Vi förtjänar en välfärd i världsklass. En välfärd som finns där för den som behöver den. En välfärd där personalen inte går på knäna.

Vi behöver fler kollegor – inte färre!

 

Jessica P Klemetsson, avdelningsordförande, Kommunal Stockholms län