Jessica P Klemetsson: Där tidigare segrar går bet kan nya segrar ändå vinnas. Men bara om vi alla är med!

I fikarummet har alla samlats, till och med de 5 som inte är med i Kommunal. Leif noterar detta, och klargör att detta är ett medlemsmöte för Kommunals medlemmar, men att de som inte är med gärna får stanna och lyssna om de är beredda att ställa upp för föreningen. De 5 hummar och grymtar. Men de väljer att stanna kvar.

15 mekaniker arbetar tillsammans med att serva och laga bussar. På arbetsplatsen är 10 medlemmar i Kommunal. Resten tycker det är för dyrt och att facket inte gör någonting. De har utsett Leif till arbetsplatsombud och skyddsombud i alla fall. Den största och mest diskuterade frågan som cirkulerar på arbetsplatsen är att verktygslådorna de har till sitt förfogande är undermåliga. De verktyg som finns gör att arbetet tar längre tid, de slinter, passar inte för jobbet som ska göras och flera av mekanikerna har nästan skadat sig flera gånger den sista tiden. Flera av dem har tagit upp frågan med Ahmed, chefen, och när Ahmed sagt nej till nya verktyg, så har de pratat med Leif. Det finns ingen lag eller avtal som beskriver hur verktygen ska vara beskaffade vilket för en del skulle göra att de gav upp.

Leif sitter i fikarummet och funderar på hur han och arbetskamraterna ska få till en förändring, få chefen att prioritera inköp av nya verktyg. Han tänker att ganska ofta möts han av frågor där det finns stöd i lagen eller i kollektivavtalet som gör hans uppdrag enklare. Men den här frågan äger arbetsgivaren helt. Han bestämmer sig för ett försök med arbetsgivaren igen. Han tar upp telefonen och ringer Ahmed, och bokar en tid. Ahmed säger att han kan ses direkt och Leif går ut i korridoren där Ahmed sitter. Mötet går inte bra. Ahmeds besked är som innan, det blir inga nya verktyg, det finns inga pengar.

Leif går sakta från Ahmeds kontor. I varje steg känner han hur irriterad han blir. Det är så dumsnålt hur företaget resonerar och agerar. Leif går ut i verkstaden och ropar på kollegorna. Vi måste ha medlemsmöte, nu!

 

Leif berättar om mötet med chefen och dess resultat. Alla blir irriterade och Roja som inte är medlem i facket säger högt, där ser ni, det spelar ju ingen roll om man är med i facket eller inte. Det blir tyst i lokalen. Leif tar ett djupt andetag och säger. Jag har en plan. Men den kommer bara fungera om vi håller ihop och är uthålliga. Från och med imorgon, ska vi på fikapausen kl. 10 hämta vårt kaffe och ställa oss utanför Ahmeds kontor. Vi ska inte störa, inte snacka eller tjata. Vi ska bara tyst fika i protest. Tillsammans visa att vi inte accepterar arbetsgivarens beslut.

Dagen därpå slår klockan 10. Kaffe hämtas i automaten och samtliga mekaniker går och ställer sig längs väggarna utanför Ahmeds kontor. Ahmeds dörr är öppen. Han kommer ut och frågar förvånat vad de sysslar med. Leif harklar sig och berättar att de varje kafferast kl. 10 från idag och till dem får nya verktyg kommer intas utanför Ahmeds dörr i protest. Ahmed blir förnärmad, svarar inte utan går in i sitt rum och stänger dörren. Dag 2 och 3 passerar. Ahmeds dörr är stängd.

På dag 4 säger Roja att han hade fel. Att facket faktiskt är de och att han har varit korkad som trott att facket och Kommunal är någon annan. Han frågar hur man går med i Kommunal. Leif tar upp sin telefon och Roja skriver in sig på webben.

När de är åter i verkstaden kommer 3 av de andra som inte är med i Kommunal och frågar om Leif kan hjälpa dem att gå med. Deras tysta protest har inte gett något än, men nog känner dig sig stolta över att de gör något, tillsammans.

Dag 5 när de tagit sina positioner i korridoren vid 10, öppnas Ahmeds dörr och han kommer ut. Grabbar och tjejer. Det här är nog den smartaste protestaktion jag någonsin upplevt under alla mina år som chef. Det har varit nervpinande för mig att ha er utanför, tysta, missnöjda och så sammansvetsade. Jag har tittat över budgeten ordentligt. Jag har kommit fram till att vi nog kan skaka fram pengar till 5 nya verktygslådor, med lite omfördelning på årets budget. Till nästa år lovar jag er 10 nya verktygslådor till.

Jublet som uppstår i korridoren är svårt att inte le åt. Segern är mekanikernas och Kommunals. Roja tar till orda och hyllar Leif för hans insats, Roja tittar på Sanna som är den sista som inte är med. Sanna tittar ned i golvet och sen upp på Leif. Ge hit den där mobilen så skriver jag in mig då! Alla applåderar. Kafferasten är slut och kollegorna går åter till verkstaden.

På morgonen när Leif kommer till jobbet står en tårta på bordet. Garnerad med ”Tack Leif” ”Tack för att du visade oss att vi är facket och vi är starkast tillsammans!” Leif blinkar bort en tår ur ögonvrån. Han har redan börjat fundera på hur de ska få till värmeslingor på garageplanen inför vintern.

Såklart du ska vara med i vår förening Kommunal! Tillsammans gör vi skillnad.

Jessica P Klemetsson
avdelningsordförande
Kommunal Stockholms län

Berättelsen är inspirerad av en verklig händelse. Frågan och namnen är utbytta.