16 månader som ordförande för Kommunal Stockholms län

Tänk vad fort sommaren gick. I skrivande stund öser regnet ned. Jag är inte tillfreds med att sommaren redan är över. Men å andra sidan så gör vädret mig än mer motiverad att driva Kommunals medlemmars frågor ännu hårdare.

Att Vårdföretagarna och de arbetsgivare de representerar tycker att personliga assistenters villkor är mindre viktiga än möjlighet till vinst gör mig riktigt förbannad. Att inte följa märket, det vill säga att ge de privatanställda personliga assistenterna samma löneökningar som resten av arbetsmarknaden är oacceptabelt. De är en av Kommunals medlemsgrupper som redan har låg lön och otrygga anställningsvillkor. De gör ett svårt och viktigt jobb varje dag. Och självklart måste vi ta strid för detta. Kommunal har därför tvingats varsla om nyanställningsblockad för att sätta press i kollektivavtalsförhandlingarna. Varslet träder i kraft den 8 september kl. 11.00 om inte parterna kommit överens om ett avtal innan. Håll utkik på kommunal.se för aktuell info.

Glädjande är att regeringen nu kommit fram till en överenskommelse med vänsterpartiet om vinster i skola och omsorg. Övervinster hör inte hemma i skola, vård och omsorg. De som får betala för vinsterna är Kommunals medlemmar. Som det ser ut nu kommer frågan bli en valfråga 2018 då det inte finns en majoritet i riksdagen för förslaget. Men denna tydliga signal gör det återigen extremt tydligt för mig att det spelar roll vilket parti man röstar på. Imorgon 5/9-17 kommer Ardalan Shekarabi (s) att debattera med Jimmie Åkesson (sd) i Uppsala i just denna fråga. För mig är det självklart att åka dit och visa mitt stöd för en begräsning av vinstuttag. Jag hoppas vi ses! Kommunal Stockholms län ordnar en buss från Franzéngatan 4. Vill du åka med? Anmäl dig till kansliet.stockholm@kommunal.se

Den 17 september är det val i Svenska kyrkan. Svenska kyrkan är Sveriges största medlemsorganisation med över 5 miljoner medlemmar. De som får rösta är vi som är medlemmar från 16 års ålder. Detta val är ett val som får direkt påverkan för de som arbetar i Svenska kyrkan. Många av dem är medlemmar i Kommunal. Du och jag kan påverka att kyrkan ska vara Sveriges bästa arbetsgivare och ta ansvar i upphandlingar genom att ställa krav på sociala och miljömässiga villkor. Kommunals syfte är att förbättra löner, arbetsvillkor och samhället i övrigt för våra medlemmar. Vi 80 000 som är medlemmar i Kommunal Stockholms län behöver alla hjälpas åt. Så om du inte tänkt rösta, men är medlem i Svenska kyrkan, så ber jag dig att planera in den 17:e, ta med din familj och vänner och gör skillnad genom att gå och rösta.

Tillsammans kan arbetarrörelsen förändra det som behöver förändras. Det har vi gjort i 100 år. Nu fortsätter vi!

Jessica P Klemetsson
Avdelningsordförande
Kommunal Stockholms län