9 månader som ordförande för Kommunal Stockholms län

Då var jul och nyår över och verksamheten inom Kommunal Stockholms län i full gång. Förhandlingar, påverkansarbete gentemot beslutsfattare, agitation, skrivande av debattartiklar, organisering, arbetet med våra medlemsförmåner som våra rabatter på LO-mervärde och våra medlemsförsäkringar är något av det vi gör varje dag.

I januari fick jag förmånen att bli intervjuad av tidningen Arbetet om ett år efter mediegranskningen. En modern fackförening måste alltid tåla att granskas. Och det är med lugn jag ser tillbaka på det hårda arbetet som gjorts för åtgärda de brister som uppkommit. Jag ser med tillförsikt mot framtiden. Förbundsstyrelsen har bland annat tillsatt en strategigrupp som ska leda arbetet mot ”Kommunal 2022”. Var vi kommer vara och vilka nya vägar vi ska ta kommer börja med en bred medlemsdialog, för vi ha fattat att Kommunal måste förändras på riktigt för att bli en relevant fackförening för våra medlemmar men även för våra kollegor som inte än valt ett medlemskap i vår förening.2

Den här månaden har jag även fått förmånen att sitta med och förstärka Kommunal Direkt, vår kanal via telefon, mejl och sociala medier.

Under månaden har sektionsordförande träffats. Bland annat behandlades uppföljning och implementering av de nya regionala teamen. Vi fick även besök av vår nya förbundsordförande Tobias Baudin. Han passade på att prata om Kommunals kommande utmaningar.

Jag har varit på arbetsplatsbesök i sektion Norrtälje på Fyrens serviceboende där bland annat frågor om personaltoalett (som bara används av personal), strålning från elektronik och hur en friskvårdstimme per vecka kunde omvandlas till 1700kr/år diskuterades tillsammans. Insikten blev att det finns många frågor som inte styrs av lag och avtal. Och att vi är 3absolut starkast när vi alla är medlemmar och går ihop med våra förslag på förbättringar.

En havererande akutsjukvård i länet har uppmärksammats stort i media. På Danderyds sjukhus har en begäran om arbetsmiljöåtgärd lagts och på Nya Karolinska sjukhuset är läget så allvarligt att Kommunals skyddsombud gjort detsamma. Kommunal Stockholms län ser allvarligt på det uppkomna läget. Det är av största vikt att det moderatstyrda landstinget nu tar sitt ansvar: för länets invånare så vi kan känna oss trygga i att vi får vård om vi blir akut sjuka och för Kommunals medlemmar som undersköterskor, lokalvårdare och vaktmästare som nu bär personal och platsbristen på sina axlar. Det är dags att satsa och ta ett grepp kring personalpolitiken i landstinget. Gör landstinget till en attraktiv arbetsgivare. Låt undersköterskorna använda hela sin kompetens. Höj lönerna och många av de undersköterskor och annan personal som lämnat yrket och akutsjukvården på grund av undermålig arbetsmiljö kanske väljer att komma tillbaka.4

I fredags, den 27 januari, var det hemtjänstens dag! Det uppmärksammade Kommunal Stockholms län på vår Facebooksida! https://www.facebook.com/KommunalStockholm/ Undersköterskor och vårdbiträden i hemtjänsten ni gör ett så viktigt jobb varje dag. Ni är hjältar!

 

 

1

Nu önskar jag en fortsatt trevlig vecka!
 Jessica P Klemetsson

Ordförande

Kommunal Stockholms län