Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Kamp och stolthet – alla dagar.

Varför är Pride viktig för alla människor, oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet? Varför bör varje medmänniska stå upp för Prides budskap och varför engagerar sig fackföreningsrörelsen?

Imorgon startar Stockholm Pride och veckan efter det WorldPride som i år hålls i både Köpenhamn och i Malmö – och utöver dessa så pågår det många Pride evenemang över hela Sverige nästan året om!

Det är en fantastisk utveckling att det flaggas med regnbågsflaggor i städer och på små orter, utanför stadshus och på bussar.

 

Att stå upp för, ta ställning och försvara alla människors likvärdiga rättigheter är en mänsklig skyldighet. För vad händer annars? Om vi tillåter en uppdelning av människor endast beroende på vem du är eller vem du blir kär i så accepterar vi ett splittrat samhälle och diskriminering. Vad är vi för människor då?

Självklart är HBTQ personers rättigheter en facklig fråga. Det handlar om att alla ska kunna känna sig trygga på jobbet och i samhället, inte bli diskriminerade och ha likvärdiga möjligheter att leva sitt liv som alla andra. Och grunden till vårt fackliga löfte är att gemensamt organisera oss, inte splittra och söndra.

Pride är en hyllning, ett viktigt statement och en påminnelse om en ständigt pågående kamp. Att vi i Sverige kan fira och uppmärksamma det som borde vara en självklarhet är något vi kan vara tacksamma och stolta över – men det är en skam att mänskliga rättigheter inte är en självklarhet över hela världen. Jag är otroligt glad och stolt över den kamp som många före oss har vågat tagit, ofta med risk för sitt liv, för att bekämpa orättvisor och diskriminering. Den kampen tas dagligen, fortfarande, världen över och människor som inte ingår i samhällets norm blir dagligen märkta för livet utifrån det. Slagna, torterade, våldtagna, fängslade, mördade eller tar sina egna liv.

För rätten att få vara, klä sig, uttrycka sig och älska den en vill. För att hylla kampen som tagits, kampen som pågår och kampen som fortsätter. Kampen som är vår gemensamma. För att alltid bekämpa förtryck, destruktiva strukturer och normer – Det är därför Pride är viktigt, därför bör du och jag som medmänniskor delta och därför är det självklart att fackföreningsrörelsen är en naturlig del på Pride.

 

Men det allra viktigaste är att alltid stå upp för allas lika värde och rätt, och att alltid reagera och agera mot hat, kränkningar, trakasserier och diskriminering. Alla dagar.