Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Livsfarlig lärdom

Klass och könsperspektiv blir obehagligt tydlig när jag tänker på hur välfärdsarbetarna blivit behandlade under pandemin.

Medlemmarna i Kommunal har sedan dag ett signalerat och larmat om vad som krävs för att minska smittspridningen, skydda de i riskgrupp och säkra personalens arbetsmiljö.

Det har varit en kamp och ständig strid om självklarheter. Bussförare, undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter, lokalvårdare, barnskötare och alla andra som står i fronten för att vårda, trygga och se till att samhället ändå fungerar har inte tagits på allvar.

Det är så illa och oacceptabelt att det är svårt att hitta passande ord för det.

De svar som många gånger har kommit från ansvariga är skamliga. Att personal inom vård och omsorg inte skulle vara kompetenta nog att förstå hygienrutiner eller kunna ta ansvar för att skyddsutrustning används korrekt. De har blivit anklagade för att själva vara de som sprider smitta. Det har varit för dyrt att skapa trygga och säkra arbetsplatser. Skyddsombud har blivit ifrågasatta och dessutom har många fått sin semester indragen eller flyttad.

 

I veckan kom det rekommendationer från Folkhälsomyndigheten om att munskydd och visir ska användas i äldreomsorgen. Efter tre månader av oro, ohälsa och onödigt lidande.

Visst, bättre sent än aldrig. Men varför kunde ni inte lyssna på de som vet bäst och är närmast verksamheten direkt?

Tänk vad mycket lidande det hade kunnat spara. Ingen är bättre lämpad än de som är yrkesutbildade för att utföra arbetsuppgifter i välfärden, att tala om vad som krävs och behövs.

När välfärdens proffs talar så förtjänar de att bli lyssnade på och bli tagna på allvar.

Ta med er den lärdomen ur denna kris.