Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

FACKLIG SEGER!

Så har det äntligen hänt! Arbetsmiljöverket ger Kommunals skyddsombud rätt inom Kollektivtrafiken i Dalarna och Västmanland – imorgon bitti stängs samtliga framdörrar och det ska finnas en säkerhetszon kring föraren på minst 1,5 meter! Vilken seger!

Jag kan inte med ord ens beskriva hur stolt och imponerad jag är över alla skyddsombud som har jobbat med den här frågan i många veckor nu. De har verkligen slitit och lagt ner väldigt mycket tid, kraft och energi när de stridit mot arbetsgivare som inte har gått dem till mötes förrän nu då de riskerar böter.

Madde, Maria, P-O, Thomas, Mats och alla andra – ni är värd guldstjärnor och stor respekt för det ni har gjort för era kollegor!

Jag är så otroligt glad för er skull! Ni har verkligen visat vad vi kan åstadkomma med gemensamma krafter i en fackförening.

Det är däremot tragiskt att det ska behöva gå så här långt innan arbetsmiljön prioriteras. Trots att förare konstaterats smittade av covid-19, trots att så många förare är hemma med symptom så att busslinjer måste ställas in och trots att en av våra medlemmar som jobbade som bussförare avlidit (även om det inte är konstaterat att hen smittats på jobbet) så har man inte lyssnat på de åtgärder som hade kunnat hindra smittspridningen mycket tidigare.

Mina tankar går naturligtvis till anhöriga och drabbade.

Hylla ditt skyddsombud och är du inte medlem så är det hög tid att bli det nu!

Kampen fortsätter hela tiden för en trygg och säker arbetsplats. Och i höst är det dags att förhandla nya kollektivavtal – och då gäller det att vi är många!