Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

PRIDE

Varför är Pride viktig för alla människor, oavsett sexuell läggning eller könstillhörighet? Varför bör varje medmänniska stå upp för Prides budskap och varför engagerar sig fackföreningsrörelsen?

Prideveckan är igång i Stockholm, och under så gott som hela året pågår olika Prideparader och arrangemang över hela landet. I Kommunal Bergslagen ordnas Pride på sju orter, och det ökar hela tiden!

Det är en fantastisk utveckling att det flaggas med regnbågsflaggor i städer och på små orter, utanför stadshus och på bussar.

Att stå upp för, ta ställning och försvara alla människors likvärdiga rättigheter är en mänsklig skyldighet. För vad händer annars? Om vi tillåter en uppdelning av människor endast beroende på vem du är eller vem du blir kär i så accepterar vi ett splittrat samhälle och diskriminering. Vad är vi för människor då?

Pride är också en facklig fråga. Det handlar om att alla ska kunna känna sig trygga på jobbet och i samhället, inte bli diskriminerade och ha likvärdiga möjligheter att leva sitt liv som alla andra. Och grunden till vårt fackliga löfte är att gemensamt organisera oss, inte splittra och söndra.

Paraden är just en hyllning och ett viktigt statement. Att vi i Sverige kan göra det som borde vara en självklarhet är egentligen inget vi ska vara glada eller stolta över – det är en skam att mänskliga rättigheter inte är en självklarhet över hela världen. Men jag är otroligt glad och stolt över den kamp som många före oss har vågat tagit, ofta med risk för sitt liv, för att bekämpa orättvisor och diskriminering. Den kampen tas dagligen, fortfarande, världen över och människor som inte ingår i samhällets norm blir dagligen märkta för livet utifrån det. Slagna, torterade, våldtagna, fängslade, mördade eller tar sina egna liv.

 

För rätten att få vara, klä sig, uttrycka sig och älska den en vill. För att hylla kampen som tagits, kampen som pågår och kampen som fortsätter. För att alltid bekämpa förtryck, destruktiva strukturer och normer – Det är därför Pride är viktigt, därför bör du och jag som medmänniskor delta och därför är det självklart att fackföreningsrörelsen är en naturlig del på Pride.

Ha en glad Pridevecka och våga alltid stå upp i vardagen för alla människors lika rätt och värde!

Inga kommentarer

Innan du kommenterar, läs våra regler för kommentarer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *