Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Förskolans dag!

Sverige är fantastiskt. Den svenska välfärden är fantastisk – och den svenska förskolan är verkligen fantastisk! Vi ska vara både tacksamma och stolta över den kampen som tagits för att nå dit vi är idag.

Idag är det förskolans dag och det är något att fira och uppmärksamma!

Tack vare alla barnskötare och förskollärare så kan Sverige fungera. Alla kan arbeta – industrier, handeln, välfärden och allt annat som vi så väl behöver kan fungera. Och samtidigt så vet vi att våra barn har en trygg och rolig dag med en pedagogisk verksamhet fylld av omsorg och värme.

Och allt är betalt av oss alla solidariskt – det är helt briljant!

Men förskolan har sina utmaningar, och de är stora.

Det är faktiskt tragiskt att denna briljanta idé med en allmän förskola för alla barn inte värderar de som gör det möjligt mycket högre. På alla de väldigt många besök som jag gör på olika förskolor så får jag alltid höra samma sak av medlemmarna i Kommunal.

Det är för stora barngrupper. Det som behövs är mindre barngrupper och samtidigt en personaltäthet som ger en bra och hållbar arbetsmiljö för de anställda, och som säkerställer att varje barns behov kan tillgodoses.

Det kräver mer resurser till förskolan – och det behövs nu!

Det är i förskolan det börjar. Starten på skolåren och grunden läggs för framtiden. Men då krävs rätt förutsättningar, och där vet alla proffs i förskolan vad som behövs. Fråga de som vet och kan bäst!

För att kunna göra helt avgörande åtgärder för en fortsatt förskola i världsklass så behöver det anställas fler.

Börja med att ge de som redan finns i verksamheten en trygg anställning. Det skulle alla tjäna på. Mer trygghet, kontinuitet och kvalitet!

Med en mycket bättre arbetsmiljö, förbättrade arbetsvillkor och högre löner säkrar vi den fantastiska förskolan genom att se till att alla yrkeskunniga barnskötare och förskollärare orkar arbeta kvar fram till pension.

På det sättet lockar vi även fler att söka dessa viktiga yrkesutbildningar för att säkra kompetensförsörjningen framåt.

 

Stort tack för allt ni ger och gör varje dag!

Lite extra vill jag såklart hylla alla barnskötare som är en väldigt stor och viktig del i Kommunal, och den största yrkesgruppen i förskolan!

Ni är helt ovärderliga och är värda det allra bästa. Tillsammans ser vi till att bevara och utveckla den svenska förskolan!