Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Svar på osanningar

Någon kanske anser att jag inte borde bry mig, men för mig är det inte okej så jag skrev ett brev till ledarsidan som idag publicerades med ett svar från Jens. Dock så var inte hela mitt brev med så därför lägger jag ut det här. Jag säger ofta till andra att inte ta skit och att stå upp för sig själv - och en ska leva som en lär, eller hur? Konstruktiv kritik är däremot bra och kan utveckla eller bara visa på att olika människor helt enkelt har olika värderingar och åsikter.

När Jens Runnberg som är liberal ledarskribent på Dalarnas tidningar skrev om mitt 1 maj tal på ledarsidan som han var och lyssnade på så visste jag att vi inte skulle hålla med varandra. Vi har olika syn på välfärden och han har svårt att förstå min roll som facklig företrädare, det har han även visat tidigare. Och det är ju såklart helt okej. Det hade varit konstigare om han hade hållt med mig, då hade jag faktiskt blivit förvånad.

Men när han väljer att fokusera på att skriva osanningar om mig, vinkla det jag säger till något annat och lägger ord i min mun som inte stämmer då får det faktiskt räcka.

Någon kanske anser att jag inte borde bry mig, men för mig är det inte okej så jag skrev ett brev till ledarsidan som idag publicerades med ett svar från Jens. Dock så var inte hela mitt brev med så därför lägger jag ut det här.

 

Jag säger ofta till andra att inte ta skit och att stå upp för sig själv – och en ska leva som en lär, eller hur?

Konstruktiv kritik är däremot bra och kan utveckla eller bara visa på att olika människor helt enkelt har olika värderingar och åsikter.

 

 

Hej Jens.

Det var roligt att du bland annat valde att bevaka Avesta på 1 maj där jag var huvudtalare.

Jag förstår att jag inte var huvudvinkeln i din ledare. Men om du nu ändå skriver om mitt tal så kunde det ha varit på sin plats att fokusera på själva talet och inte påståenden om mig, som dessutom inte stämmer.

Du skriver för visso att mitt tal var allmängiltigt utan dagspolitiska inslag. Det får såklart stå för dig, men det känns väldigt märkligt som företrädare för alla de tusentals välfärdsarbetare vars verklighet och vardag jag beskrev. Hur det är att jobba i vården och omsorgen, att arbetsmiljön måste förbättras och tryggheten måste öka för alla de som lever med en ständig stress och ångest.

Jag pratade om de investeringar som krävs och att det är politikerna som måste bestämma sig. Beslut som måste tas på både lokal och nationell nivå.

Jag pratade även om hur vi aldrig kommer vara tysta när det kommer till att bevaka arbetares rättigheter i arbetsrätten.

Istället för att ta fasta på mina uppmaningar till de politiker som lyssnade så valde du att recensera en insändare som jag skrev tillsammans med Kommunals ordförande i Falun inför omvalet.

Så för att reda ut de här missförstånden vill jag säga:

Att jag aldrig förordat monopol i äldreomsorgen som du skriver. Det finns väldigt bra privata utförare i välfärden och det finns sämre.

Det vi skrev om i vår insändare handlade om fakta, lönestatistik och skillnader i de olika kollektivavtalen. Och att andelen privata arbetsgivare i välfärden inte bör öka ännu mer i Falun, vilket Alliansen hade som vallöfte.

En av anledningarna till det är att 2017 så tjänade en heltidsanställd i privat driven äldreomsorg i genomsnitt 2 300 kronor mindre i månaden än kollegorna i kommunalt driven verksamhet. Trenden pekar dessutom på att löneskillnaderna mellan privat och offentlig verksamhet ökar.

Vi konstaterade också i vår insändare att: ”Det enda som är verkligt viktigt är faktiskt att jag får den välfärd jag behöver och att de som hjälper mig gör det på ett bra sätt.”

Att jag alltid företräder medlemmarna i Kommunal, oavsett arbetsgivare, och har alltid gjort det.

När du beskriver ett besök, på ett äldreboende, så utgår jag från hundratals arbetsplatsbesök, i olika delar av välfärden, och de jämförelser av anställningsvillkor och löner i privat och kommunalt driven äldreomsorg vi i Kommunal gör varje år. (Rapporterna finns att läsa på vår hemsida för den som är intresserad)

 

Kommunal har sedan flera år kört fackliga valrörelser, där vi lyfter våra frågor, och när vi skriver en insändare så gör vi det utifrån vad våra medlemmar tycker och ingen annan.

Till sist, att Kommunal har beslutat att sluta ge partistöd och att vi lokalt har slutat med organisationsanslutning är något som jag självklart stödjer och tycker är bra.

Men vi ska aldrig sluta påverka, driva på och samverka fackligt/politiskt för att få igenom så mycket av våra fackliga krav som vi kan.

Slutligen, det viktigaste för äldreomsorgen är inte driftsformerna, även om det spelar roll. Det viktigaste är bristen på resurser och utbildad personal. För att garantera en värdig vård och omsorg för våra äldre och bra arbetsvillkor för alla yrkeskunniga vårdbiträden och undersköterskor så behöves ett rejält äldreomsorgslyft med stora investeringar under lång tid. Men då krävs modiga politiker som vågar prioritera.

Du får gärna höra av dig nästa gång så kan vi prata om vad jag, som företrädare för Kommunal, driver för frågor och varför.