Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

I väntan på det stora vikarieupproret

Den där blicken fylld av oro som jag möter och den där frasen som nästan alltid blir svaret när vi hälsar på varandra – jag är bara vikarie. Och ibland till och med: jag är inte anställd, jag är bara vikarie.

Varenda gång får jag då berätta hur otroligt viktig just du är som vikarie, eller visstidsanställd. Men jag ser också hur jag sällan blir riktigt trodd.

Jag möter även många vikarier som inte är organiserade. Som inte är medlemmar i facket och som därmed är ännu mer otrygga. En del vet inte att de får eller kan gå med, en del tror att det är bättre att vänta tills du får en fast anställning och en del tror sig inte ha råd.

Så gott som varje gång när vi har pratat en stund så har det vänt. För det är självklart så att de som är mest utsatta på arbetsmarknaden, som har mest otrygghet i sina anställningar och ofta har lägst lön – är de som har mest nytta av en fackförening.

Tänk om alla ni timmisar, vikarier och visstidsanställda organiserade er. Tänk hur det skulle kunna förändra. Ni är tusentals och ni är helt oumbärliga för verksamheten, för arbetsgivaren, för personalen och för välfärden. Tänk om vi tillsammans gick ihop, enade oss och backade varandra. Ingen enskild får ta smällen när vi kräver vår rätt. Vi är ett och vi gör det gemensamt.

Tänk vilka krav vi skulle kunna ställa. Framför allt de helt rimliga kraven som en trygg anställning, rätt ersättningar, rättvisa scheman, ingen diskriminering pga anställningsform, tydlig löneutveckling, arbetsplatsträffar och medarbetarsamtal. Men vi kan mer än så.

 

Skulle alla vikarier i Sverige stänga av sina mobiler i ett dygn så skulle inte vår välfärd fungera. Så är det. Och det är ju faktiskt helt galet.

Ert medlemskap, er beslutsamhet och ert mod skulle kunna göra verklig skillnad. Tänk på det. Det är stort. Du som är medlem – värva vikarierna i din närhet. Prata med ditt fackliga ombud och börja med ett möte. Bjud in sektionsföreträdare. Bestäm er. Agera. Stå enade.

 

Jag är med er och jag ser fram emot det stora och efterlängtade vikarieupproret!