Malin Ragnegård – Förbundssekreterare Kommunal

Här finns mina tankar och åsikter i olika frågor som rör min fackliga vardag

Organisering istället för splittring

Almedalsveckan är över för denna gång. Talen och utspelen har avlöst varandra. Kommunals medlemmar har det pratats mycket om, med varierande innehåll.

Välfärden behöver och är värd så mycket mer och så mycket bättre. Medlemmarna i föreningen Kommunal är de som vet vad som behövs och det är de som kan driva igenom förändring – om de bara får rätt förutsättningar.

Det enda sättet att göra detta är att vi organiserar oss på arbetsplatserna. Att vi snackar ihop oss och står enade.

Den politiker som står på en scen och lovar att ta bort helgarbete inom vården utan att nämna fackföreningens kraft är inte trovärdig. Floskler är det sista vi behöver. Flest floskler levererades från scenen i fredags, det blev väldigt tydligt för mig som välfärdsarbetare och fackligt aktiv.

Vi behöver modiga arbetsgivare som satsar och prioriterar, som lyssnar på de anställda och som vågar ge ifrån sig makt till dem som är proffs – nämligen medlemmarna i Kommunal.

Vi behöver politiker som förstår att välfärden är byggd på skatteintäkter och som ser till att fördela ekonomiska resurser dit de behövs som bäst.

När vi organiserar oss tillsammans på arbetsplatserna så kan vi förändra på riktigt. Men då gäller det att vi står enade. Att vi inte går på retorik som går ut på att splittra oss, där vi ska delas upp och misstänkliggöra varandra.

Det sista vi behöver är en splittringspolitik som dessutom står för att sänka skatteintäkterna till välfärden.

Vi behöver varandra.