Mina tankar

Tankar från Vänervästs ordförande

Vi känner kraften av fler!

När jag avslutade förra årets bloggande med en lista full av önskningar från er medlemmar i Kommunal hade ingen av oss en aning om vad som väntade oss på det nya året. Vi visste att vi skulle förhandla alla våra kollektivavtal utan stöd av en LO samordning och vi visste att vi behövde stärka laget rejält för att kunna ta oss an den fajten. Men vi visste inte att en Coronapandemi skulle begränsa och utmana oss och hela vår tillvaro eller att vi skulle tvingas göra modiga och historiska val längs vägen. Men så blev det! 2020 är året då medlemmarna i Kommunal bokstavligen gick på knäna och samtidigt tog historiskt viktiga framtidskliv.

2019 tog vår kongress i hand på att vi alla ska göra allt i vår makt för att vi ska vara minst 600 000 medlemmar i Kommunal år 2030. Det gjorde vi för att det är möjligt men också för att det är avgörande för vår förmåga att kunna förbättra våra löner och villkor. Organisationsgraden bland oss arbetare har successivt sjunkit och för Kommunal är det inget annorlunda. Det finns en enorm potential att värva nya medlemmar på många av de arbetsplatser som vi organiserar. Vår huvudsakliga uppfattning om varför det blivit så här är att det inte längre är norm att vara medlem i facket på arbetsplatserna som för 20 år sedan och att allt färre har kunskap om fackets roll på svensk arbetsmarknad och den svenska modellen.

Så kom 2020 med planer på alla aktiviteter som ska hjälpa oss att nå vårt mål. Värvning, arbetsplatsbesök och fackliga utbildningar var planerade. Vi var taggade och mycket var redan på gång. Men runt hörnet lurade ett potentiellt dödligt virus som vände upp och ner på hela vår tillvaro och vi fick tänka till och ställa om. Många av er har prövats på allra värsta sätt när ni stått och fortfarande står öga mot öga mot Coronaviruset. Övertid, skyddsutrustning, skyddsstopp och indragen semester har präglat många av de verksamheter ni jobbar i och många är slitna och trötta på de risker och begränsningar vi ställs inför, men trots det svåra läget ger vi inte upp vår fackliga uppgift.

Vi har under detta år klarat av att ta oss an vår största avtalsrörelse på länge och vi har lyckats förflytta våra positioner när det gäller våra löner och villkor på svensk arbetsmarknad på olika sätt, samtidigt som vi har hanterat en pandemi. Aldrig har våra arbetsuppgifter varit viktigare och aldrig har våra villkor varit så heta i samhällsdebatten. Det är ett riktigt styrkebesked. Allt detta hade varit omöjligt om vi inte gjort det tillsammans. Att fler väljer ett medlemskap i Kommunal är avgörande för våra möjligheter att kunna påverka vår vardag både på arbetsplatserna och i samhället. Det gör oss starka, modiga och handlingskraftiga.

Just nu växer Kommunal så det knakar och det är grymt att få vara med att skriva denna historia för framtiden. Även om vi fortfarande har en utmanande tid framför oss så känner jag kraften av fler och den kraften ger oss nya möjligheter och vägval. Jag ser fram emot ett nytt år där vi tillsammans och fortsätter att organisera oss och steg för steg tar oss an den fortsatta kampen för vår tillvaro på jobbet och i samhället på alla olika sätt vi kan komma på.

God jul och gott nytt år till er alla och var rädda om er och varandra!