Mina tankar

Tankar från Vänervästs ordförande

Manifestera mera!

November månad, kall och mörk. Energin är låg och väntan och längtan efter ljuset är påtaglig hos de flesta av oss. Likaså är väntan och längtan efter en bättre arbetssituation för många av Kommunals medlemmar.

I kommun efter kommun och i region efter region läggs nu enorma sparbeting i brist på resurser som innebär en allt tuffare och mer stressig arbetsmiljö i verksamheterna. I värsta fall kommer varsel om neddragningar, men i många verksamheter införs anställningsstopp och särskild anställningsprövning. Åtgärder som i en redan underbemannad välfärd enbart leder till en ännu lägre bemanning, sämre villkor och förlust av kompetens. Det är en katastrof för oss alla, inte bara för de anställda som ska försöka upprätthålla dessa samhällsviktiga verksamheter. På sikt kommer det även att påverka samhällsmedborgarnas möjlighet till jämlika välfärdstjänster.

Många av Kommunals medlemmar är oerhört trötta på allt sämre villkor på sina arbetsplatser. Stress, sämre scheman, minskat inflytande och brist på stöd och utveckling. Och att bli tagna för givet.

”Vi älskar våra jobb, varför är det ingen som sätter värde på vår kompetens och erfarenhet? Ska vi verkligen behöva byta yrke för att få det bättre”

Jag känner själv ofta sorg och frustration över att våra insatser varje dag, dygnet runt, inte värderas som de livsviktiga och oumbärliga jobb de faktiskt är för att vårt samhälle ska fungera. Men mitt i allt detta mörker så ser jag ett ljus. Ett hopp och en vilja om att det går att påverka och förändra. Vi har börjat ena oss och göra vår röst hörd för att få det bättre. Därför är jag både glad och stolt över att många nu inser vilken kraft vi är tillsammans och att vi ska kämpa istället för att ge upp.

I kommun efter kommun manifesterar Kommunals medlemmar. Mot besparingar och en underfinansierad välfärd. Förra veckan deltog jag bland annat i undersköterskornas manifestation för en bättre arbetsmiljö och bättre scheman i Lidköping. Över 300 personer slöt upp med plakat, facklor och ett stort engagemang för undersköterskornas sak. Vi kände kraft, samhörighet och hopp!

Det är ur detta muller av missnöje som fackföreningarna i över mer än 100 år har lyckats skapa bättre villkor för oss arbetare, inte bara på jobbet utan också i samhället. De tankar och idéer som medlemmar i fackföreningarna har fört fram under all denna tid har bidragit till den goda samhällsutvecklingen vi haft i Sverige. Den lärdomen kan vi inte blunda för.

Nu är det vår tid! Nu måste de ansvariga börja lyssna på proffsen! Ska vi klara de framtida utmaningarna inom välfärden så krävs det attraktiva och hållbara lösningar och Kommunals medlemmar vet hur de ser ut. Vi ska manifestera ännu mera och göra oss hörda tills någon lyssnar och gör något åt saken, för den angår oss alla. Det är så vi gjort förut!