Nollbud från Svenskt näringsliv?

Ett uttalande om nollbud är bra tändvätska inför hösten. Tillsammans så organiserar vi fler på våra arbetsplatser.

I en intervju i radion så säger Mattias Dahl, vice vd för Svenskt näringsliv att man inte utesluter ett lönebud på noll procent. Är det vad undersköterskor, vårdbiträden, barnskötare, lokalvårdare och bussförare ska få som budskap av Svenskt näringsliv efter en vår, sommar som vi aldrig varit med om. Är det vad det var värt efter krisavtal, övertid och ibland helt orimliga arbetsvillkor för att hålla Sverige igång under den värsta krisen i modern tid.

Är det ingen löneökning som ska göra yrken mera attraktiva. Kommer fler att vilja utbilda sig till undersköterska när arbetsgivarna redan nu skickar signal om att era arbetsinsatser inte är värda löneutveckling.

För Kommunals medlemmar är det en hån att höra ett sådant uttalande.

Det finns dock ett positivt budskap i det Svenskt näringsliv säger, att löneökning inte är en självklarhet. Nått som kanske många tar för givet. Personer som på våra arbetsplatser många gånger säger att jag får ju löneökning ändå fast jag inte är med i Kommunal eller nått annat fackförbund.

Men så är ju inte fallet, det är trots allt de förhandlingar som för mellan Kommunal och olika arbetsgivare som ligger till grund för alla på arbetsplatsen har ett avtal.

Idag är det några månade kvar till att Kollektivavtal ska vara klara, fram till dess kommer jag göra vad jag kan så att vi blir ännu fler i Kommunal.

Ett nollbud eller hot om nollbud är bra tändvätska och motivation inför hösten!