Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Tack för att ni tar hand om vår trygghet

Tack alla ni som tjänstgör eller har beredskap ute på någon av Sveriges alla brandstationer. Tack för att ni tar hand om vår trygghet när vi andra kan tillbringa ledigheten hemmavid med nära och kära. Och tack för ert engagemang i att göra vår förening större och starkare. Under hösten har vi blivit betydligt fler, tack vare er!

Fortsätt läsa

Vi vill önska er alla på räddningstjänsten en riktig god fortsättning och ett gott nytt år!
Mikael och Magnus

Arbetsplatsbesök hösten 2021

Under hösten 2021 har Kommunal genomfört en mängd brandstationsbesök och fått många nya medlemmar. Det skulle bli en lång lista på brandstationer om vi skulle presentera alla besökta räddningstjänster men här kommer några. Tveka inte att höra av er om ni vill veta något mer om ett speciellt besök.

Stockholm-Arlanda Rescue & Fire Fighting Service
Innan införda restriktioner lyckades vi den 15 – 16 december, tillsammans med ombudsmannen från Avdelning Stockholm träffa flygplatsbrandmännen ute på Stockholm Arlanda Airport. Stockholm-Arlanda Rescue & Fire Fighting Service heter räddningstjänsten ute på Arlanda och är en av Sveriges få till antalet räddningstjänster som ligger på entreprenad. Förutom flygplatsbrandmän på Arlanda finns det även privat räddningstjänst på exempelvis kärnkraftverk och på oljeraffinaderier. Syftet med brandstationsbesöket på Arlanda var att beskriva gällande kollektivavtal ”Flygplatsavtalet” och bilaga R. Mötet var fruktsamt och fokus på samtalsämnet berörde arbetstidsförläggning/schema, upphandling och arbetsmiljö.

Brandstationen i Kristianstad

Brandstation i Kristianstad
Brandstationen har heltidsbrandmän och befäl i beredskap dygnet runt samt RiB- personal på brandstationerna i Åhus, Arkelstorp, Tollarp och Degeberga.

Brandstationen i Trelleborg

Räddningstjänsten Trelleborg
Tillsammans med arbetsplatsombud, lokal sektionsföreträdare egenomfördes ett arbetsplatsbesök på räddningstjänsten Trelleborg. Räddningstjänsten har brand och räddningsstyrkor placerade på tre orter i Trelleborg kommunen, redo att rycka ut dygnet runt, året runt.

Brandstationen i Östra Götaland

Räddningstjänsten Östra Götaland
Värt att nämna är besöket på Räddningstjänsten Östra Götalands där vi fick kännedom om nomenklaturen och benämning ”Frisk Räddningstjänst”!! Allt för att inte exkludera annan personal. På mötena med skiftlagen togs frågan om arbetstidsförläggning och ledarskap upp.

Visby brandstation
Den 25 november blev det ett arbetsplatsbesök på Visby brandstation inom räddningstjänsten Gotland tillsammans med Kommunals sektionsföreträdare på ön.

Räddningstjänsten Gotland

Hemse deltidsstation
Kommunal besökte deltidsstationen i Hemse på Gotland.


Räddningstjänsten Kiruna

Räddningstjänsten Gällivare

Räddningstjänsterna i Kiruna och Gällivare
Vi har även besökt räddningstjänsterna i Kiruna och Gällivare tillsammans med lokala sektionsföreträdare och förtroendevalda samt skyddsombud. Flera nya medlemmar vilket ökar organisationsgraden och stärker möjligheterna till ett gott lokalt fackligt arbete.

PS Missade du senaste Kommunal Live?
Den 13 december genomfördes en live sändning Kommunal Live där vi berättade om vad som händer när det gäller LAS och omställning och våra arbetsplatsbesök ute på brandstationerna och vilka frågor brandmännen och brandbefälen tar upp. Sändningen går att se i efterhand.

Du hittar sändningen här!