Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Inspirerande möten om räddningstjänsten i framtiden

Nu händer mycket i det fackliga arbetet som rör räddningstjänsten i Sverige! Ser vi tillbaka på denna vecka så har den varit god, mycket engagemang, mycket inspiration och mycket boost av energi. Jag har fått träffa förtroendevalda, medlemmar, myndigheter och räddningstjänster och vi har lyft frågor som gör att vi kan göra skillnad inom räddningstjänsten. Det går att förbättra som individ men även tillsammans. Det känns så positivt!

I måndags hade vi möte om arbetsmiljön och framtiden för våra befäl. Det var deltagare från olika räddningstjänster med olika titlar. Vi kan se att det finns mycket vi kan jobba vidare med för att förbättra förutsättningar för medlemmarna som är befäl. Några viktiga frågor som togs upp handlade om utbildning och övrig kompetensutveckling och arbetssituationen ser ut nu jämfört med förr. Engagemanget var stort i gruppen, härligt!

Medlemsmöte med befäl inom räddningstjänsten.

Här är jag med några av deltagarna på mötet med medlemmar som är befäl i räddningstjänsten. På bild fr v: Joakim, Johan, jag (Mona), Martin och Markus.

I tisdags träffades våra förtroendevalda och medlemmar inom Kommunal för räddningstjänstpersonal i beredskap (RIB) som kom från hela landet, från norr till söder. Där lyfte vi frågan om nya avtalet för RIB som vi nu arbetar med inför kommande avtalsförhandlingar. Avtalet är uppsagt och förhandlingar påbörjas inom kort. Vi diskuterade även medlemmarnas situation på jobbet, särskilt det som rör arbetsmiljö i alla dess former. Det blev ett inspirerande möte och många bra inlägg som vi tillsammans arbetar vidare med.

Medlemsmöte om arbetsmiljö inom RIB

Ett gäng som var med på mötet om arbetsmiljö kring RIB på Kommunals förbundskontor. På bilden fr v: Markus, Hugo, Micael, jag (Mona), Maria (ombudsman på förbundskontoret) och Gunnar.

I torsdags var det dags för ”Omvärldsseminarium”, ett seminarium för att spana efter och kartlägga betydelsefulla trender och drivkrafter som påverkar samhället och förutsättningarna för räddningstjänsten som organisation i framtiden. Det var Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och analysföretaget Kairos Future som bjöd in till diskussion och engagemang för hur räddningstjänsten kommer att se ut 2030. Bra, givande och intressanta frågeställningar och inlägg kom från alla aktörer som medverkande, inte bara MSB utan räddningstjänsten, polisen och andra myndigheter var på plats. Och Kommunal förstås!

Framtidsseminarium hos MSB.

Från MSB:s framtidsseminarium. Jan Wisén välkomnar oss till en spännande dag.

Allt det här kommer jag att ha anledning att återkomma till framöver här på bloggen. Häng med i arbetet för bättre arbetsmiljö!