Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Kongressen anger riktningen för Kommunal i framtiden

31 maj-3 juni samlades Kommunal till kongress. 188 kongressombud, som utsågs i lokala val i höstas, debatterade, röstade och stakade ut framtiden för förbundet. De satte riktningen för Kommunals arbete de...

Fortsätt läsa

31 maj-3 juni samlades Kommunal till kongress. 188 kongressombud, som utsågs i lokala val i höstas, debatterade, röstade och stakade ut framtiden för förbundet. De satte riktningen för Kommunals arbete de kommande tre åren. Ny ordförande, ledning och förbundsstyrelse valdes. Medlemmarna hade bidragit med rekordmånga motioner, 730 stycken! Det är faktiskt fler än på de två tidigare kongresserna sammanlagt.

Kongressombuden röstar

Kongressombuden röstar på Kommunals kongress. Foto: Fredrik Sandin Carlson

En av alla dessa motioner är lite extra viktig för alla som arbetar inom räddningstjänsten. En medlem skrev en motion om att brandmän riskerar cancer i högre grad än andra och att Kommunal borde arbeta för att cancer blir klassad som arbetsskada för brandmän. Drabbade skulle på så sätt få ut högre ersättning.

Kongressen beslutade att motionen redan är besvarad och jag tänkte förklara lite om vad det svaret innebär.

Det är känt att brandmän oftare än andra yrkesgrupper drabbas av olika allvarliga sjukdomar som har sitt ursprung i arbetsmiljön, till exempel cancer. Kommunal har sedan länge engagerat sig i att förebygga cancer hos brandmän, genom förebyggande arbetsmiljöarbete, projekt som Friska Brandmän, stöd till forskning och så vidare. Det har jag skrivit om flera gånger tidigare på bloggen. Det här arbetet är i första hand arbetsgivarens ansvar, men också självklart en viktig fråga för facket.

Om en anmäld skada eller sjukdom ska klassas som arbetsskada prövas av Försäkringskassan och AFA Försäkring.

För att en sjukdom ska kunna ge ersättning från försäkringen TFA/TFA-KL genom AFA Försäkring krävs att den är godkänd av Försäkringskassan eller finns i ILO:s konvention om förmåner vid arbetsskada. Alla brandmän som omfattas av ett kollektivavtal kan göra en anmälan och söka ersättning från AFA Försäkring.

Även Försäkringskassan prövar anmälningar om cancer som arbetsskada. Arbetsskadebegreppet är generellt och innebär att alla sjukdomar som kommer från arbetsmiljön kan prövas, exempelvis om man utsatts för cancerframkallande ämnen. Man tar också hänsyn till tidigare hälsotillstånd och sårbarhet, det görs en helhetsbedömning. Till sin hjälp har Försäkringskassan bland annat vetenskapliga underlag och annan kunskap.

Att kongressen valde att anse motionen som besvarad istället för att bevilja den var alltså inte på grund av att medlemmen som skrev den hade fel – tvärtom. Kommunal arbetar hårt med de här frågorna. Vi kämpar för att ingen ska behöva få cancer på jobbet. Men om det värsta skulle hända ska den som drabbats självklart få rätt ersättning. Inget annat är bra nog.