Brandbloggen

En blogg om att arbeta i räddningstjänsten

Det som inte får hända hände igen…

I förra veckan bloggade jag om arbetsmiljön för medlemmarna som jobbar inom räddningstjänsten. Det gick bara några dagar innan jag nu åter med sorg i hjärtat skickar mina tankar till en kollegas familj. Ännu en gång har en brandman avlidit i en arbetsplatsolycka. Det som inte får hända har hänt, igen.

Arbetsmiljön kan vi påverka på många sätt, som individer och tillsammans med arbetsgivaren. Men det finns händelser vi inte kan påverka. Det vet alla som arbetar i räddningstjänsten, som ska ta hand om alla möjliga situationer när vi åker på larm.

I mitt förra blogginlägg gjorde jag en vädjan till alla därute om att respektera vårt arbete, om att sänka farten vid trafikolyckor och respektera avspärrningar. Det var precis den respekten som saknades i det här fallet, vilket ledde till att en brandman blev påkörd i hög fart av en förbipasserande bil, och sedan avled till följd av skadorna.

Det är nog nu! Alldeles för många har skadats, ja till och med dött, för att avspärrningar inte respekteras. Vi måste hjälpas åt att sprida uppmaningen till allmänheten att ta hänsyn vid olycksplatser!

Jag förväntar mig att politikerna nu ser över hur bemanningen inom räddningstjänsten och polisen ser ut. Vi behöver resurser för att säkerställa arbetsmiljön, så att vi kan utföra våra arbetsuppgifter på ett så säkert sätt som möjligt.

Till alla befäl: när ni ska arbeta på en skadeplats – gör en helavspärrning. Säkerheten måste gå först!

Det får inte kosta liv att rädda liv.